plny-hrniec_transparent_negativ.png

STARODÁVNE vianočné šuhajdy: Kto nevyskúša, môže ľutovať – tento recept kraľuje v mojej rodine už 60 rokov!

Tento recept na šuhajdy v našej rodine kraľuje už 60 rokov.

Sú vynikajúce a na prípravu skutočne jednoduché.

 

 

Recept sme vždy robili len od oka, podľa približných inštrukcií z maminho zápisníka.

Vďaka pani Helene však môžem pridať aj presné pomery surovín.

Potrebujeme:

Čokoláda:

1 bal. (stužený tuk) Cera

200 g kr. cukor

1 bal. (krabička) puding BB

1 PL kakao

1 KL cukor vanilkový

trocha rumu

Plnka:

 

 

mlieko 200 ml (alebo voda)

150 g cukor práškový

1 bal piškóty detské (alebo 3 bal. maslových sušienok)

100 g mleté orechy

trocha rumu

Postup:

 

 

Najprv pripravujem náplň:

Do uvareného mlieka/vody pridáme a premiešame cukor.

 

 

Pridáme aj mleté orechy a nadrvené piškóty alebo keksy.

Pridávame v množstve, aby bola vyhovujúca stredne hustá plnka.

 

 

Ochutíme trochu rumom.

Prípadne môžete namiesto rumu použiť rumovú arómu.

Čokoláda:

 

 

Na miernom ohni roztopíme stužený tuk.

Primiešavame cukor, BB puding a vanilkový cukor.

Nakoniec pridáme trochu rumu, alebo rumovú arómu.

 

 

Pripravíme si papierové košíky.

Na dno košíkov dávame čokoládovú polevu.

Na polevu dáme plnku.

A plnku zalejeme opäť čokoládovou polevou.

 

 

Necháme v chlade tuhnúť.

Polostuhnutú polevu môžeme prizdobiť podľa vlastnej fantázie.

 

 

Ak plnku do šuhájd pripravíme s vodou, sú vhodné aj pre tých, ktorí nemôžu konzumovať mlieko.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes