STARODÁVNE vianočné šuhajdy: Kto nevyskúša, môže ľutovať – tento recept kraľuje v mojej rodine už 60 rokov!

Tento recept na šuhajdy v našej rodine kraľuje už 60 rokov.

Sú vynikajúce a na prípravu skutočne jednoduché.

 

Recept sme vždy robili len od oka, podľa približných inštrukcií z maminho zápisníka.

Vďaka pani Helene však môžem pridať aj presné pomery surovín.

...

Potrebujeme:

Čokoláda:

1 bal. (stužený tuk) Cera

200 g kr. cukor

1 bal. (krabička) puding BB

1 PL kakao

1 KL cukor vanilkový

trocha rumu

Plnka:

mlieko 200 ml (alebo voda)

150 g cukor práškový

1 bal piškóty detské (alebo 3 bal. maslových sušienok)

100 g mleté orechy

trocha rumu

Postup:

 

 

Najprv pripravujem náplň:

Do uvareného mlieka/vody pridáme a premiešame cukor, mleté orechy a nadrvené piškóty alebo keksy.

Pridávame v množstve, aby bola vyhovujúca stredne hustá plnka.

Ochutíme trochu rumovm.

Prípadne môžete namiesto rumu použiť rumovú arómu.

Čokoláda:

 

 

Na miernom ohni roztopíme stužený tuk.

Primiešavame cukor, BB puding a vanilkový cukor.

Nakoniec pridáme trochu rumu, alebo rumovú arómu.

Pripravíme si papierové košíky.

Na dno košíkov dávame čokoládovú polevu.

Na polevu dáme plnku a plnku zalejeme opäť čokoládovou polevou.

Necháme v chlade tuhnúť.

Polostuhnutú polevu môžeme prizdobiť podľa vlastnej fantázie.

Ak plnku do šuhájd pripravíme s vodou, sú vhodné aj pre tých, ktorí nemôžu konzumovať mlieko.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels