Len hlávka kapusty, múka a sýta celá rodina: Dlho hľadaný recept na starodávne kapustniky – neoceniteľný recept našich babičiek!

3097 0

Fantastický starodávny recept na domáce kapustníky. Vzácny recept našich babičiek.

Potrebujeme:

500 g preosiatej polohrubej múky

40 g čerstvého droždia

3 lyžičky cukru

100 ml teplej vody

1 vajce

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 lyžička soli

5 lyžičiek kr. cukru

Voda podľa potreby (max 400 ml vlažnej vody)

100 ml oleja

1 hlávku kapusty

1 cibuľu

Postup:

Do preosiatej múky urobíme jamku, do jamky rozdrobíme droždie, pridáme vodu a cukor. necháme vyjsť asi 10 minút.

Potom zamiesime, pridáme vajce, soľ, cukor a nakoniec aj olej.

Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí na ruky an na steny misky. Necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu.

Kapustu zbavíme hlúbika a nakrájame nadrobno. Rovnako si nakrájame aj cibuľu.

Do hrnca dáme olej, na oleji posusíme cibuľu a následne pridáme aj kapustu. Ochutíme soľou, korením a dusíme asi 30 minút. Podľa potreby môžeme trochu podliať vodou. Do kapusty nakoniec vmiešame 1 balík škoricového cukru, ešte krátko povaríme a necháme vychaldnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a ešte posypeme múkou, začneme tvoriť kapustníky.

Cesto mierne rozvaľkáme a pomocou ostrého noža oddelíme asi 1/4 cesta, rozdelíme na polovicu.

Tieto časti začneme plniť plnkou – len navrstvíme pomocou lyžice na cesto, zabalíme (vytvorime batôžtek) a necháme ešte asi 10 minút podkysnúť. Takto postupujeme pri každom kapustníku.

Nakoniec rozvaľkáme na placky tak, aby plnka ostala vo vnútri.

Uložíme na vylastený plech a pečieme pri 200 stupňoch asi 30 minút.

Hotové placky potrieme vodou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: youtube/dasatoajdoma

Témy:


Pridajte svoj komentár