Fantastický starodávny recept na domáce kapustníky. Vzácny recept našich babičiek.
Potrebujeme:
500 g preosiatej polohrubej múky
40 g čerstvého droždia
3 lyžičky cukru
100 ml teplej vody
1 vajce
1 lyžička soli
5 lyžičiek kr. cukru
Voda podľa potreby (max 400 ml vlažnej vody)
100 ml oleja
1 hlávku kapusty
1 cibuľu
Postup:
Do preosiatej múky urobíme jamku, do jamky rozdrobíme droždie, pridáme vodu a cukor. necháme vyjsť asi 10 minút.
Potom zamiesime, pridáme vajce, soľ, cukor a nakoniec aj olej.
Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí na ruky an na steny misky. Necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu.
Kapustu zbavíme hlúbika a nakrájame nadrobno. Rovnako si nakrájame aj cibuľu.
Do hrnca dáme olej, na oleji posusíme cibuľu a následne pridáme aj kapustu. Ochutíme soľou, korením a dusíme asi 30 minút. Podľa potreby môžeme trochu podliať vodou. Do kapusty nakoniec vmiešame 1 balík škoricového cukru, ešte krátko povaríme a necháme vychaldnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a ešte posypeme múkou, začneme tvoriť kapustníky.
Cesto mierne rozvaľkáme a pomocou ostrého noža oddelíme asi 1/4 cesta, rozdelíme na polovicu.
Tieto časti začneme plniť plnkou – len navrstvíme pomocou lyžice na cesto, zabalíme (vytvorime batôžtek) a necháme ešte asi 10 minút podkysnúť. Takto postupujeme pri každom kapustníku.
Nakoniec rozvaľkáme na placky tak, aby plnka ostala vo vnútri.
Uložíme na vylastený plech a pečieme pri 200 stupňoch asi 30 minút.
Hotové placky potrieme vodou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: youtube/dasatoajdoma