Honzáky sú koláče, ktoré vám pripomenú detstvo. Chutia ako od babičky a pripraviť ich zvládne úplne každý!
Potrebujeme
Na cesto:
[line_list]
- 150 g tuku (masť, maslo alebo margarín)
- 130 g krupicového cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- 1 kocka droždia (42 g)
- 200 ml mlieka
- 500 g hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- na potretie rastlinný tuk
[/line_list]
Na tvarohovú náplň:
[line_list]
- 250 g tvarohu v kocke
- 1 žĺtok
- 1 vanilkový cukor
[/line_list]
Na lekvárovú náplň:
[line_list]
- 1 pohár lekváru
[/line_list]
Postup
Z droždia, dvoch lyžíc múky, lyžice cukru a trochy vlažného mlieka pripravte kvások a na teplom mieste ho nechajte vzísť. Zvyšnú múku s cukrom nasypte do misy. Pridajte kvások, vanilkový cukor, vajce, vychladený rozpustený rastlinný tuk a štipku soli. Postupne prilievajte zvyšné vlažné mlieko a vypracujte vláčne cesto, ktoré potom nechajte v teple vykysnúť.
Polovicu cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrubší plát. Pokrájajte na dieliky a naplňte náplňou – tvarohovou alebo lekvárovou. Každý dielik zabaľte tak, aby vám náplň nikde nevytekala. Vytvorené buchty potrite poriadne zo všetkých strán rozpusteným rastlinným tukom a skladajte tesne vedľa seba do vopred vymasteného pekáča. Pekáč je potrebné vymazať vrátane stien. S druhou polovicou urobte to isté.
V pekáčiku nechajte buchty ešte asi 15 minút kysnúť. V rúre vyhriatej na 170 °C ich potom pečte asi 25 minút podľa typu rúry. Po vybratí z rúry potrite buchty zvyškom rastlinného tuku. Vychladené buchtičky podávajte pocukrované.