Starodávne buchty Honzáky: Zázračný recept našich babičiek na to najjemnejšie cesto, aké ste kedy ochutnali!

Honzáky sú buchty, ktoré vám pripomenú detstvo. Chutia ako od babičky a pripraviť ich zvládne úplne každý!

Honzáky sú koláče, ktoré vám pripomenú detstvo. Chutia ako od babičky a pripraviť ich zvládne úplne každý!

Potrebujeme

Na cesto:

[line_list]

  • 150 g tuku (masť, maslo alebo margarín)
  • 130 g krupicového cukru
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 200 ml mlieka
  • 500 g hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • na potretie rastlinný tuk

[/line_list]

Na tvarohovú náplň:

[line_list]

  • 250 g tvarohu v kocke
  • 1 žĺtok
  • 1 vanilkový cukor

[/line_list]

Na lekvárovú náplň:

[line_list]

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

  • 1 pohár lekváru

[/line_list]

 

Postup

Z droždia, dvoch lyžíc múky, lyžice cukru a trochy vlažného mlieka pripravte kvások a na teplom mieste ho nechajte vzísť. Zvyšnú múku s cukrom nasypte do misy. Pridajte kvások, vanilkový cukor, vajce, vychladený rozpustený rastlinný tuk a štipku soli. Postupne prilievajte zvyšné vlažné mlieko a vypracujte vláčne cesto, ktoré potom nechajte v teple vykysnúť.

Polovicu cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrubší plát. Pokrájajte na dieliky a naplňte náplňou – tvarohovou alebo lekvárovou. Každý dielik zabaľte tak, aby vám náplň nikde nevytekala. Vytvorené buchty potrite poriadne zo všetkých strán rozpusteným rastlinným tukom a skladajte tesne vedľa seba do vopred vymasteného pekáča. Pekáč je potrebné vymazať vrátane stien. S druhou polovicou urobte to isté.

V pekáčiku nechajte buchty ešte asi 15 minút kysnúť. V rúre vyhriatej na 170 °C ich potom pečte asi 25 minút podľa typu rúry. Po vybratí z rúry potrite buchty zvyškom rastlinného tuku. Vychladené buchtičky podávajte pocukrované.