Panvice, hrnce, plechy aj tlakové hrnce z hliníka. To všetko vyčistíte úplne dokonale pomocou veľmi starej metódy, ktorú pamätajú možno ešte naše prababičky. Netreba na to žiadnu chémiu, žiaden ocot, sódu a ani kvapku saponátu. Stačí len poznať tento starý recept!
Najskôr je treba povedať, že vždy sa pripravoval plný vandlík tejto zmesi a v ňom sa potom očistili všetky nádoby, ktoré potrebovali oživiť – vrátane rôznych formičiek a vykrajovátok.
Potrebujeme – na 15 litrov vody:
– jablkové šupky (z asi 500 g očistených jabĺk):
– cibuľa – 750 gramov (aj so šupkou);
– soľ – 1 lyžica na 1 liter vody (na 15 litrov teda 15 lyžíc soli)
Postup:
Do veľkého hrnca nalejeme vodu a pridáme nakrájanú cibuľu a aj soľ – dobre premiešame, ponoríme do hrniec a dáme na plameň – varíme, dĺžka závisí od stupňa znečistenia – extrémne prípady ako tento vyžadujú aj hodinu varenia. Necháme vo vode vychladnúť a potom pomocou hubky alebo handričky len jemne umyjeme.