Staročeský jablkový závin: Klenot z kuchyne našich prababičiek, niečo tak dobré ste ešte nejedli!

Vynikajúci domáci jablkový závin podľa receptu Olgy. Závin je fantasticky chutný a rýchlo pripravený - jednoducho tradičný recept na nezaplatenie.

Vynikajúci domáci jablkový závin podľa receptu Olgy. Závin je fantasticky chutný a rýchlo pripravený – jednoducho tradičný recept na nezaplatenie.

Potrebujeme:

cesto:

250 g polohrubej múky

250 g hladkej múky

3/4 hrnčeka vlažného mlieka

125 g rozpusteného masla

...

1 vajce

1 kocka droždia

1 lyžica cukru

štipka soli

Plnka:

6 ks jabĺk

1 vanilkový cukor

50 g cukru

3 lyžice strúhanky

1 lyžička škorice

citrónová kôra (nemusí byť)

Postup:

Do časti vlažného mlieka pridáme rozdrobené droždie, lyžicu cukru a lyžicu múky. Prípravu na kvások rozmiešame, prikryjeme a na teplom mieste necháme vzísť.

Do preosiatej múky pridáme soľ, rozpustené a vychladnuté maslo, zvyšné vlažné mlieko, vajcia a nakoniec kvások. Dobre premiešame do hladkého cesta a na teplom mieste necháme odpočívať 30 minút.

Jablká nastrúhame, pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame.

Z polovice cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2 mm a asi 30 x 40 cm obdĺžnik. Na vyvaľkané cesto rozprestrieme polovicu jablkovej zmesi a zavinieme.

Pripravený závin uložíme na plech s papierom na pečenie. Z druhej polovice urobíme druhý, pridáme na plech a pečieme v predhriatej rúre na 170 ° C asi 30-35 minút (záleží na rúre). Upečený závin necháme vychladnúť a pocukrujeme.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixbay