Vynikajúci domáci jablkový závin podľa receptu Olgy. Závin je fantasticky chutný a rýchlo pripravený – jednoducho tradičný recept na nezaplatenie.
Potrebujeme:
cesto:
250 g polohrubej múky
250 g hladkej múky
3/4 hrnčeka vlažného mlieka
125 g rozpusteného masla
1 vajce
1 kocka droždia
1 lyžica cukru
štipka soli
Plnka:
6 ks jabĺk
1 vanilkový cukor
50 g cukru
3 lyžice strúhanky
1 lyžička škorice
citrónová kôra (nemusí byť)
Postup:
Do časti vlažného mlieka pridáme rozdrobené droždie, lyžicu cukru a lyžicu múky. Prípravu na kvások rozmiešame, prikryjeme a na teplom mieste necháme vzísť.
Do preosiatej múky pridáme soľ, rozpustené a vychladnuté maslo, zvyšné vlažné mlieko, vajcia a nakoniec kvások. Dobre premiešame do hladkého cesta a na teplom mieste necháme odpočívať 30 minút.
Jablká nastrúhame, pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame.
Z polovice cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2 mm a asi 30 x 40 cm obdĺžnik. Na vyvaľkané cesto rozprestrieme polovicu jablkovej zmesi a zavinieme.
Pripravený závin uložíme na plech s papierom na pečenie. Z druhej polovice urobíme druhý, pridáme na plech a pečieme v predhriatej rúre na 170 ° C asi 30-35 minút (záleží na rúre). Upečený závin necháme vychladnúť a pocukrujeme.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)