Ak máte doma slivkový lekvár, musíte vyskúšať tieto fantasticky chutné a lahodné domáce rožteky.
S týmto kysnutým cestom sa ľahko pracuje, je pružné a vláčne, čo sa odrazí aj na výslednom pečive.
Tajná prísada našich babičiek je klasická bravčová masť – vďaka tomu, že pridáte do cesta, budú rožteky mäkučké a vláčne niekoľko dní a oveľa chutnejšie.
Vyskúšajte, ideálne, ak máte domácu bravčovú masť :-)
Potrebujeme:
Na cesto:
50 dkg hladkej múky
15 dkg bravčovej masti
3 dkg droždia
2 dl mlieka
2 lyžice kr. cukru
1 vajce
1 štipka soli
Na náplň:
slivkový lekvár
Na vrch:
1 vajce
Postup:
Zahrejeme mlieko, pridáme lyžicu cukru, rozdrobíme droždie a premiešame.
Počkáme, kým kvások narastie.
Múku preosejeme do misy.
Pridáme soľ a zvyšný cukor a tuk.
Potom pridáme vajce, aktivovaný kvások a vymiesime cesto.
Ak je príliš riedke, pridáme ešte trochu múky.
Vypracujeme z neho bochník a necháme pod utierkou kysnúť 30-40 minút.
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, preložíme ho na pomúčenú dosku.
Rozdelíme na šesť až osem častí a každú roztiahneme do kruhu.
Nakrájame na trojuholníky.
Lyžicou nanesieme lekvár na širšiu stranu ksždého trojuholníka.
Zvinieme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Rožky potrieme rozšľahaným vajcom a dusíme ďalších 15-20 minút.
Potom vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.
Posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)