Staročeské lekvárové rožky podľa starkej z Moravy: Vďaka 1 PRÍSADE, vydržia mäkučké a vláčne celé dni – cesto je oveľa chutnejšie!

Ak máte doma slivkový lekvár, musíte vyskúšať tieto fantasticky chutné a lahodné domáce rožteky.

S týmto kysnutým cestom sa ľahko pracuje, je pružné a vláčne, čo sa odrazí aj na výslednom pečive.

Tajná prísada našich babičiek je klasická bravčová masť – vďaka tomu, že pridáte do cesta, budú rožteky mäkučké a vláčne niekoľko dní a oveľa chutnejšie.

Vyskúšajte, ideálne, ak máte domácu bravčovú masť :-)

Potrebujeme:

Na cesto:

...

50 dkg hladkej múky

15 dkg bravčovej masti

3 dkg droždia

2 dl mlieka

2 lyžice kr. cukru

1 vajce

1 štipka soli

Na náplň:

slivkový lekvár

Na vrch:

1 vajce

Postup:

Zahrejeme mlieko, pridáme lyžicu cukru, rozdrobíme droždie a premiešame.

Počkáme, kým kvások narastie.

Múku preosejeme do misy.

Pridáme soľ a zvyšný cukor a tuk.

Potom pridáme vajce, aktivovaný kvások a vymiesime cesto.

Ak je príliš riedke, pridáme ešte trochu múky.

Vypracujeme z neho bochník a necháme pod utierkou kysnúť 30-40 minút.

Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, preložíme ho na pomúčenú dosku.

Rozdelíme na šesť až osem častí a každú roztiahneme do kruhu.

Nakrájame na trojuholníky.

Lyžicou nanesieme lekvár na širšiu stranu ksždého trojuholníka.

Zvinieme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Rožky potrieme rozšľahaným vajcom a dusíme ďalších 15-20 minút.

Potom vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.

Posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay