plny-hrniec_transparent_negativ.png

Staročeské lievance nadýchané ako obláčik: Originál od babičky z Moravy, keď ochutnáte, budú na stole každý týždeň!

Tento recept robila ešte moja babička, keď sa vydala na Moravu. Naučila ho jej svokra a neskôr ho ona naučila moju mamu a aj mňa. Tieto lievance sú veľmi chutné, rada ich pripravujem na raňajky, alebo aj ako sladký obed. Keď cesto neminiete, pokojne môžete nechať v chladničke na neskôr.

Tento recept robila ešte moja babička, keď sa vydala na Moravu. Naučila ho jej svokra a neskôr ho ona naučila moju mamu a tá aj mňa. Tieto lievance sú veľmi chutné, rada ich pripravujem na raňajky, alebo aj ako sladký obed. Keď cesto neminiete, pokojne môžete nechať v chladničke na neskôr.

Potrebujeme:

300 g polohrubá múka

1 lyžica maslo

20 g droždie

1 lyžica cukru

2 ks vajcia

500 ml mlieko

Špetka soli

Na vrch:

Tvaroh, šľahačku, lekvár, džem – alebo iné prísady podľa vašej chuti

Postup:

Z pol šálky vlažného mlieka, 2 lyžičiek cukru,  lyžičky múky a droždia vymiešame kvások a počkáme, kým vzíde.

Medzitým si zvyšné vlažné mlieko zmiešame s vajcami, múkou, soľou a lyžicu rozpusteného masla, pridáme aj kvások  a vymiešame riedke cesto. Cesto  necháme v teple vykysnúť pol až trištvrte hodiny. Potom vyprážame na oleji ako zvyčajne.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes