plny-hrniec_transparent_negativ.png

Čarovný závin podľa mojej starkej, bez kysnutia: Chutí ako klasické kysnuté cesto, ale je bez čakania!

Toto cesto ma naučila starká. Je veľmi jednoduché, rýchle a ak máte radi rýchle recepty, odporúčam. Chutí ako ten z kysnutého cesta, akurát je bez kysnutia. 

Toto cesto ma naučila starká. Je veľmi jednoduché, rýchle a ak máte radi rýchle recepty, odporúčam. Chutí ako ten z kysnutého cesta, akurát je bez kysnutia.

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

1/2 kocky tuku na pečenie (Hera alebo maslo)

Štipka soli

25 g droždia

1 lyžičku cukru

150 ml teplého mlieka

1 vajce (na potretie)

Na plnenie:

Jablká, mak, strúhanka škorica hrozienka vanilkový cukor

Postup:

Najprv pripravíme kvások z trochy teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru.
Do múky urobíme jamku, vlejeme kvások, pridáme štipku soli, tuk nastrúhaný na hrubom strúhadle a zvyšok teplého mlieka. Všetko prepracujeme na vláčne cesto, ktoré hneď (bez kysnutia) rozdelíme na dva diely.

Z každého vyvaľkáme obdĺžnik, posypeme strúhankou, po celej ploche navrstvíme jablká, posypeme hrozienkami, škoricou a vanilkovým cukrom. Rohy cesta prehneme dovnútra a zrolujeme. Prípadne použijeme inú náplň, podľa chuti, výborný je lekvár s makom.

Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C dozlatista asi 15 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes