Keby s vami varila ryžu vaša babička, poradila by vám túto starú fintu: Ryža bude krásne mäkučká a nikdy sa nezlepí!

Varenie ryže je pre niekoho veľmi náročné, pre iného ide o bežnú rutinu, ktorú vďaka overenému receptu zvládne aj so zatvorenými očami. Dobrá rada však vždy príde vhod a preto vám aj dnes prinášame skvelú vychytávku, ktorá varenie ryže uľahčí nielen začiatočníkom, ale aj skúseným kuchárom.

Ako na to?

Každý z vás má určite svoj overený postup, no najobľúbenejšia je takzvaná hrnčeková metóda. Ryžu najskôr dobre prepláchneme pod tečúcou vodou, kým nejde čistá voda. Hrnček ryže opražíme na oleji dosklovita a následne zalejeme 2 hrnčekmi vody (do stredu môžeme cibuľku s napichanými klinčekmi), necháme zovrieť.

A teraz prichádza ten zlepšovák. Vrch hrnca prikryjeme obyčajnou látkovou utierkou (môžeme na utierku položiť pokrievku) a varíme, ako zvyčajne. Utierka má vplyv na distribúciu vlhkosti vo vnútri hrnca a spôsobí, že vlhkosť bude na všetkých miestach rovnomerná. To sa podpíše na výsledku dokonale uvarenej ryže – mäkučkej a pritom nezlepenej. Inak varíme presne tak isto, ako ste zvyknutí. Ryža bude krásne mäkučká a pritom sa nezlepí. :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár