Stará finta, ako uvariť najlepšie údené pre návštevy: Zo studených mís zmizne vždy ako prvé!

Môj manžel by ho jedol pokojne aj bez chlebíka, ale to neodporúčam, aby vám nebolo ťažko. Ja sa držím týchto rád a mám istotu, že bude vždy na jednotku. Na Vianoce podávam hlavne na studených misách a návštevy si to nevedia vynachváliť!

Môj manžel by ho jedol pokojne aj bez chlebíka, ale to neodporúčam, aby vám nebolo ťažko. Ja sa držím týchto rád a mám istotu, že bude vždy na jednotku. Na Vianoce podávam hlavne na studených misách a návštevy si to nevedia vynachváliť. My máme najradšej údené stehno alebo pliecko, ale je jedno, aký kúsok máte, takto uvaríte akýkoľvek kúsok perfektne!

Tohoto sa držte a nemôžete sa pomýliť:

– Údené  si odvážíme, podľa váhy neskôr určíme dobu varenia.

– Ak chcete, aby sa údené dalo krásne nakrájať na studené misy, vždy varíme 1 deň dopredu a necháme odležať.

– Údené z obchodu umyte a na jednu noc pred varením namočte do studenej vody, vyplaví sa prebytočná soľ a uvoľnia sa mäsové vlákna. Mäso sa lepšie uvarí.

– Voda, v ktorej mäso namáčame môže byť ochutená trochou bieleho vána a cesnakom. Ak chcete rýchlejšie odstrániť prebytočnú soľ, pridajte mlieko v pomere 1:1 s vodou.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

– Nepoužívajte na varenie tlakový hrniec, mäso sa ľahko vysuší.

– Stará overená rada – údené varíme toľko, koľko váži. Ak váži 2 kg, varíme 2 hodiny

– Ak máme mäsko v sieťke, vareškou ju pred varením uvoľníme, inak sa nám počas varenia spojí s mäsom a keď ju budeme dávať dole, strhneme aj kusy mäska.

– Vodu vo väčšom hrnci dáme zovrieť, vložíme mäso, počkáme kým opäť zovrie a varíme na najsilnejšom plameni 3-5 minút. Mäso sa takto „obarí“ a uchová si šťavu vo vnútri. Potom teplotu stiahneme a varíme na miernom plameni (ideálne 85 stupňov počas celej doby varu).

– Do vody, v ktorej mäsko varíme pridáme aj cibuľku, cesnak, guličky nového a čierneho korenia a bobkový list. Tie varíme s mäsom počas celej doby varu.

– Vodu po varení nevylievajte. máte základ na skvelú polievku alebo omáčky!

Gabika B.

Foto: pixabay