17 najlepších jablkových receptov z hrnčeka, ktoré cez sezónu vyvážite zlatom!

 

Extra jemný jogurtový koláč bez tuku

Potrebujeme:

2 hrnčeky bieleho jogurtu 0% tuku

2 celé vajcia

1 bielok

1 hrnček kr. cukru

...

3 hrnčeky hladkej múky

1 bal. Prášku do pečiva

Vanilkovú arómu

3 jablká nakrájané na plátky

Postup:

Vajcia vyšľaháme, pridáme jogurt a dobre premiešame, následne vmiešame cukor, preosiatu múku a prášok do pečiva. Pár kvapiek arómy a cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do cesta vložíme plátky jabĺk.

Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút (test špáradlom).

Upečený koláč môžeme posypať škoricovým cukrom.

Hrnčekový jablčník bez vajec

Potrebujeme:

Tortovú formu s priemerom 20 cm

1 šálka (160 g) krupice

1 šálka (130 g) hladkej múky

1 šálka (180 g) kryštálového cukru

1 a pol ČL prášku do pečiva

5 jabĺk

30 g masla

1 šálka (200 ml) mlieka

2-3 PL citrónovej šťavy

práškový cukor na dekoráciu

Postup:

Jablká si umyjeme a aj so šupou nastrúhame na hrubom strúhadle. Polejeme ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Všetky suché suroviny dáme do misy a dobre premiešame. Tortovú formu si potrieme olejom a vystelieme papierom na pečenie, ktorý sa vďaka oleju dobre prilepí na steny formy.

Pripravenú suchú zmes si rozdelíme do 4 rovnakých pohárov (jeden diel má približne 120 g). Jablká si rozdelíme na tri rovnaké časti. Jeden pohár suchej zmesi vysypeme na dno formy a na to rovnomerne navrstvíme jeden diel nastrúhaných jabĺk. Toto vrstvenie opakujeme, až kým vrstvu jabĺk nezasypeme posledným pohárom suchej zmesi.

V malom hrnci dáme zovrieť mlieko a rozpustíme v ňom maslo. Polejeme rovnomerne celý koláč a vidličkou opatrne poprepichujeme celý koláč.

Pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 45 minút. Po upečení necháme koláč asi 20 minút vychladnúť. Nožom prebehneme po obvode formy, aby sa koláč pekne oddelil a bočnú stranu formy dáme dolu. Posypeme práškovým cukrom a podávame.

40-minútový jablkový koláč

Potrebujeme:

3 vajcia

1 pohár kryštálového cukru (200 g)

1 pohár polohrubej múky (150 g)

3 kusy väčšie jablká

Postup:

Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, primiešame múku a všetko spolu prešľaháme. Cesto rozotrieme do okrúhlej formy (vyloženej papierom, alebo vymastenej a múkou vysypanej).

Jablká umyjeme, zbavíme jadierok, narežeme na plátky a buď ich rozložíme na cesto, alebo uložíme do formy najskôr jablká a potom zalejeme cestom. Ak máte radi škoricu môžete ich predtým posypať škoricou a zľahka premiešať.

Pečieme pri teplote 185°C cca 40-45 minút, podľa rúry.

Necháme vychladnúť, poprášime cukrom a podávame.

Jablkový koláč s jogurtom

Potrebujeme:

1.cesto:

2 hrnčeky múka hladká

1 hrnček mlieko

1 hrnček cukor kryštál

1/2 hrnčeka olej

2 ks vajce

1 ks kypriaci prášok

2.cesto:

1 hrnček cukor práškový

2 hrnčeky jogurt smotanový

2 ks vajce

1 ks puding vanilkový

1 ks cukor vanilkový

Ostatné:

Jablká

Postup:

Prvé, hustejšie cesto pripravíme tak, že v miske najskôr vymiešame mlieko, olej, vajcia a cukor. Potom primiešame múku s kypriacim práškom. V druhej miske vymiešame zo všetkých surovín redšie cesto. Jogurt použite hustý, ale môžete kľudne použiť aj kyslú smotanu.

Na plech dáme papier na pečenie a nalejeme naň polovicu hustého cesta, naň vylejeme cik-cak riedke cesto a poukladáme nakrájané jablká. Všetko zalejeme zbytkom hustejšieho cesta.

Plech vložíme do vopred vyhriatej rúry na 150 stupňov a pečieme pomaly necelú hodinu. Upečený koláč necháme vychladnúť a až potom ho nakrájame. Recept je na rozmer plechu 24 x 37 cm s vysokým okrajom.

Americký jablkový koláč

Potrebujeme:

4 vajcia,

1 hrnček cukor krupica,

2 hrnčeky pol. múky,

pol lyžice škorice mletej

1 lyžica kakaa

pol hrnčeka oleja

1 prášok do pečiva

5-6 jabĺk na kocky

(hrozienka, orechy),

čokoládová poleva (môžete použiť mliečnu alebo várovú čokoládu – napríklad aj čokoládu z veľkej noci :-)

Postup:

vymiešame celé vajcia s cukrom do peny, pridáme postupne ostatné ingrediencie aj s jabĺčkami a kto má rád tak aj hrozienka a oriešky. Je to veľmi husté cesto, ku koncu už miešam len vareškou, vyložíme plech papierom, rozložíme cesto a pečieme v rúre na 170 st. asi 35 min. Hore sa po upečení len naleje čokoládová poleva – čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnke.

Hrnčekový jablkový koláč

Potrebujeme:

2 hrnčeky hrubej múky

1 hrnček polohrubej múky

2 hrnčeky kryštálového cukru

1 prášok do pečiva

2 lyžice kakaa

1/2 hrnčeka mletých orechov

1 vanilkový cukor

1 škoricový cukor

1 hrnček mlieka

1 hrnček oleja

1 hrnček nastrúhaných jabĺk

3 vajcia

Na vrch:

  • lekvár alebo džem (odporúčam domáci lekvár)
  • Polevu z čokolády a dvoch lyžíc oleja

Postup:

V miske premiešame najskôr suché prísady. Potom pridáme ostatné a vymiešame hladké cesto.Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech s vyšším okrajom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 40 – 45 minút. Po vychladnutí potrieme povrch koláča džemom a prelejeme čokoládovou polevou – tú pripravíme klasicky z čokolády a oleja, ktoré rozpustíme vo vodnom kúpeli).

Môžeme zľahka posypať strúhaným kokosom.

Úžasne jednoduchý jablkový koláč

Úžasne jednoduchý jablkový koláč

Jednoduchý na prípravu a veľmi chutný. Vyskúšajte bleskový jablkový koláčik, ktorý vykúzlite len z 5 ingrediencií.

Potrebujeme:

3 vajcia

¾ šálky kryštálového cukru

1 šálku hladkej múku

½ lyžičky vanilkovej arómy

3-4 ks jabĺk

Postup:

Jablká očistíme a nakrájame na plátky. V miske vyšľaháme vajcia s cukrom do ľahkej a nadýchanej hmoty – pridáme vanilkovú arómu a môžeme pridať aj štipku soli, ktorá zvýrazní chuť. Postupne pridávame múku a vymiešame hladké homogénne cesto.

Pripravíme si formu na pečenie, ktorú vymastíme olejom. Do formy navrstvíme ½ cesta a na cesto uložíme plátky jabĺk. Potom pokračujeme zvyškom cesta a na vrch uložíme zvyšné jablká.

Koláč vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25-30 minút. Upečený koláč necháme chvíľu vychladnúť a môžeme servírovať.

Šťavnatý hrnčekový jalbčník za pár drobných

Potrebujeme:

2 vajcia

1 šálku kr. cukru

1 šálku oleja

1 šálku mlieka

1 šálku pšeničnej krupice

1 šálku mletých orechov (môžete vyskúšať aj kokosovú múčku)

3 lyžice kakaa

1 bal. prášku do pečiva

1 bal. vanilkového cukru

3 väčšie jablká

Na vrch:

1,5 šálky mlieka

½ šálky kr. cukru

200 g tmavej čokolády

100 g margarínu alebo masla

Postup:

Vajcia ušľaháme s cukrom a vanilkou. Primiešame mlieko, olej a nastrúhané jablká. Nakoniec pridáme aj sypkú zmes – krupicu, kakao, orechy a prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešame tak, aby vznikla jednotná zmes. Plech na pečenie vymastíme a navrstvíme naň cesto – pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút.

Na prvú polevu zmiešame mlieko s cukrom, 50 g margarínom a 100 g čokolády. Preložíme na plameň a keď sa zmes celkom rozpustí, nalejeme na upečené cesto a necháme vsiaknuť.

Zvyšnú čokoládu zmiešame so zvyšným margarínom a navrstvíme na vychladnutý koláč. Vložíme do chladničky a po niekoľkých hodinách môžeme podávať.

Výborný jablčník

Bleskový dezert bez váhy a odmerky: Krupicový jablčník s orechmi a čokoládou!

1 hrnček = 200 ml

Potrebujeme:

1 hrnček pšeničnej kurupice

½ hrnčeka kryštálového cukru

½ hrnčeka oleja

½ hrnčeka mlieka

1 bal. prášku do pečiva

3 vajcia

4 nastrúhané jablká

1 hrnček mletých orechov

Glazúra:

100 g horkej čokolády

3 lyžice oleja

Postup:

Vajcia ušľaháme s cukrom do peny. Postupne pridávame všetky ostatné ingrediencie a úplne nakoniec primiešame do cesta orechy a jablká.

Cesto navrstvíme na vymastený a múkou vysypaný plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25-30 minút.

Upečený koláč zalejeme rozpustenou čokoládou s olejom a necháme stuhnúť.

Hrnčeková bábovka s jablkami

Potrebujeme:

2 hrnčeky polohrubej múky

1 hrnček kryštálový cukor

1 vanilinový cukor

1 vajíčko

1 hrnček mlieka

1/2 hrnčeka oleja

1 prášok do pečiva

1 1/2 nastuhaného jablka

trošku orechov

Granko alebo kakao podľa chuti

Na vrch čokoládovú polevu:

Horká čokoláda roztopená vo vodnom kúpeli s 2 lyžičkami oleja

Postup:

Potrebné prísady: múku, cukor, mlieko vajce, vanilínovy cukor, prídáme postrúhane jablka, orechy, čokoládu a olej, všetko zmiešame, nakoniec vsypem do cesta a jemne vmiešam kypriaci prášok resp. prašok do pečiva.

Hotové cesto dáme do tukom vymastenej a hrubou múkou vysypanej bábovkovej formy a pečieme vo vyhriatej rúre zhruba 45 min.

Kontrolujem šárdlom aby sa cesto nelepilo. Nakoniec prelejeme čokoládovou polevou.

Bábovka je výborna, rýchla, šťavnata a nenáročná, zvládne ju každá gazdinka.

Sypaný koláč z hrnčeka

Potrebujeme:

  • 2 kg jabĺk
  • 250 g masla (môže byť aj margarín, ale ja som dala maslo)
  • 1 šálka krupice
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 šálka cukru práškového
  • 1 bal. prášku do pečiva
  • 2 bal. vanilkového cukru
  • 1 lyžica rumu
  • 200 g orechov – namletých
  • 2 lyžičky škorice

Postup:

Všetky sypké prísady (okrem orechov) zmiešame, jablká očistíme a nastrúhame – nevymačkávame šťavu, aby koláč nebol suchý. K jablkám pridáme rum a škoricu. Maslo si nakrájame na plátky a rozdelíme na 3 časti. Tu vidíte všetky prísady, nachystané a rozdelené už na vrstvenie.

Tretinou masla vymažeme pekáč (alebo plech s vyššími okrajmi).

Nasypte na dno polovicu suchej zmesi a viac ako polovicu strúhaných jabĺk so šťavou.

Nasypte zvyšok suchej zmesi a ďalšiu tretinu nakrájaného masla.

Nakoniec zvyšok jabĺk a zvyšné maslo.

Posypte vlašskými orechmi po celej ploche a vložíme do vyhriatej rúry.

a pečiem zo začiatku na 250°C a keď koláčik začne voňať, stiahnem na 160°-170°C a pomaly do zlatista dopečiem. Pečieme  asi 40 minút – ale na čas sa príliš neviažte, každá rúra pečie inak. Kto nechce, orechy nemusí dávať.

Hrnčekový jablkový víchor

Potrebujeme:

3 vajcia

1 pohár kr. cukru

1 pohár kefíru

100 ml slnečnicového oleja

1,5 pohára múky (300 g)

10 g prášok do pečiva

5-6 jabĺk

Práškový cukor – na dekoráciu

Objem použitého pohára je 250 ml.

Postup:

Zmiešajte vajcia a cukor pomocou mixéra, až kým nevznikne nadýchaná, objemná a belasá penu.

Pridajte olej a premiešajte.

Pridajte aj kefír a premiešajte.

Postupne pridajte (v 2 krokoch) preosiatu múku s práškom do pečiva, zakaždým dobre zamiešajte pri nízkej rýchlosti, kým nevznikne hladký krém.

Jablká očistite a nakrájajte na malé kúsky.

Pridajte jablká do cesta. Zamiešajte.

Cesto navrstvite na plech (20 x 30 cm), ktorý ste namazali maslom alebo vyložili papierom na pečenie. Rozložte ju rovnomerne.

Upečte koláč v predhriatej rúre 40 – 50 minút na 170 ° C.

Nechajte vychladnúť, potom pomocou tenkého noža oddeľte od stien plechu a vyberte. Ak je to potrebné, odstráňte z povrchu papier na pečenie.

Posypte koláč práškovým cukrom. Nakrájajte ho na kúsky.

Jablkový Granko koláč

Potrebujeme:

Na cesto:

2 a pol hrnčeka hladkej múky

1 hrnček kryštálového cukru (ja dávam len 3/4)

1 hrnček mlieka

1/2 hrnčeka oleja

2 vajíčka

2 lyžičky mletej škorice

1 kopcovitá lyžica kakaa

2 lyžice Granka

1 lyžička sódy bikarbóny

1/2 bal. prášku do pečiva

700 g nastrúhaných čerstvých jabĺk

Na ozdobu:

džem

poleva (čokoláda a šľahačková smotana, alebo čokoláda a kyslá smotana – obe sú výborné)

Postup:

Do väčšej misky dáme sypké suroviny – múka, cukor, škorica, kakao, granko, sóda a prášok do pečiva.

Prilej postupne olej, mlieko a jablká aj so šťavou.  Nakoniec pridáme vajíčka a všetko premiešame elektrickým šľahačom.

Cesto vylejeme na plech vymastený troškou oleja (alebo vyložený papierom). Rozotrieme ho rovnomerne do strán a vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 °C cca 30 minút.

Po upečení ešte horúci potrieme džemom, alebo potrieme kyslou smotanou zmiešanu s rozpusteným grankom. Necháme vychladnúť a polejeme čokoládovou polevou.

Kúzelný jablčník zo 4 prísad

Potrebujeme:

4 vajcia

1⁄2 hrnčeka kryštálového cukru

1 hrnček polohrubej múky

3 väčšie jablká

hrnček 220 ml

Postup:

Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, zľahka primiešame múku. Cesto rozotrieme do okrúhlej formy (vymastenej a múkou vysypanej). Jablká umyjeme, zbavíme jadierok, narežeme na osminky alebo štvorčeky a rozložíme na cesto. Ak máte radi škoricu môžete ich predtým posypať škoricou a zľahka premiešať. Pečieme pri teplote ccca 185°C cca 45 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou. Nabudúce skúsim múku zameniť za mleté orechy. Ja ho najradšej pečieme v okrúhlej tortovej forme – (priemer 24 cm).

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: youtube
Foto: youtube