plny-hrniec_transparent_negativ.png

Stačí pridať perlivú vodu: Toto tajomstvo, ktoré ma naučila moja svokra, pozná málokto!

Budete ohromení novým spôsobom prípravy chutného plneného závinu.

Sú tak neodolateľne chutné, že by som ich mohol pripravovať takmer každý deň.

 

 

Výborný recept z youtube kanála Przepisy od Olgi na lahodné slané záviny.

Potrebujeme:

500 ml sýtenej vody (minerálky)

1 PL kryštálového cukru

10 g sušeného droždia

80 ml rastlinného oleja

200 g kyslej smotany

600 g + 250 g múky

1 ČL soli

8-10 g masla na každý kúsok cesta

Na plnku:

4 zemiaky

2 cibule

3-4 PL rastlinného oleja

1/2 PL soli

Na potretie:

1 žĺtok

2 PL mlieka

Postup:

Do misky nalejeme sýtenú vodu.

Pridáme cukor, droždie a metličkou dobre premiešame.

 

 

Potom do zmesi pridáme olej, smotanu a zamiešame.

Cez sito preosejeme 600 g múky, pridáme soľ a vareškou dobre premiešame.

 

 

Preosejeme ďalších 250 g múky a zamiešame.

Cesto preložíme na pomúčený stôl a rukami miesime, kým nie je hladké.

 

 

Z cesta vytvarujeme veľkú guľu a rozdelíme na 12 časti.

Cesto a tvrdú podložku posypeme múkou, z každej časti cesta vytvarujeme guľu a poukladáme na podložku.

 

 

Cesto prekryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 15 minút.

Do hrnca vložíme na kocky nakrájané zemiaky, zalejeme vodou a varíme do mäkka.

 

 

Na panvici zohrejeme olej.

Pridáme nakrájanú cibuľu a smažíme 3-4 minúty.

 

 

Keď voda so zemiakmi zovrie, odstránime penu, pridáme soľ a zamiešame.

Na každý kúsok nakysnutého cesta položíme zmäknuté maslo.

 

 

Cesto preložíme na stôl a aj s maslom prstami roztiahneme (viď video).

Na tanier položíme na seba 4 pláty cesta.

Pokračovanie receptu a video-návod nájdete na ďalšej strane

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes