plny-hrniec_transparent_negativ.png

Stačí pridať ocot a všetci vaši susedia si budú pýtať recept: Jemné a nadýchané domáce pečivo!

Pripravte si doma chutné uzly zo vzdušného cesta.

Jednoduché, lacné a veľmi chutné jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina.

 

 

Vynikajúci recept na jemné domáce uzly z youtube kanála Przepisy od Olgi.

Potrebujeme:

600 g múky

400 ml mlieka

4 PL kryštálového cukru

8 g sušeného droždia

2 vajcia

80 ml rastlinného oleja

1/2 ČL soli

10 g prášku do pečiva

1 PL 9% octu

50 g masla

Na potretie:

 

 

80 g masla

1 žĺtok

2 PL mlieka

Na posypanie:

mak

práškový cukor

Postup:

Do misky cez sitko preosejeme múku.

Do ďalšej misky nalejeme teplé mlieko.

 

 

Pridáme cukor, droždie a dobre premiešame.

Ďalej pridáme vajcia a olej.

 

 

Potom do zmesi nasypeme soľ, prášok do pečiva a dôkladne vymiešame.

Do stredu múky spravíme priehlbinu, nalejeme pripravenú zmes a spolu zmiešame.

 

 

Do cesta pridáme ocot a dobre premiešame.

Ak je cesto tekuté, pridáme ešte 100 g múky.

 

 

Cesto vyložíme na stôl, pridáme maslo a vymiesime hladké cesto.

Misku namažeme olejom, vložíme cesto, prekryjeme fóliou a utierkou a odložíme na 40 minút na teplé miesto.

 

 

Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a zrolujeme ho do veľkej gule.

Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 cm.

 

 

Rozvaľkané cesto potrieme zmäknutým maslom.

Cesto preložíme do polovice a potrieme maslom (viď video).

 

 

Potom cesto cez seba preložíme a potrieme maslom (viď video).

Nakoniec cesto preložíme na polovicu, prekryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať.

 

 

Po desiatich minútach nakrájame cesto na 10 častí.

Plátok cesta zrolujeme a na koncoch spojíme (viď video).

 

 

Uzly poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech prekryjeme utierkou na 15 minút.

 

 

V malej miske rozmiešame žĺtok s mliekom a zmesou potrieme uzly.

Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30-35 minút pri teplote 180°C.

 

 

Uzly na ďalšom plechu posypeme makom a dáme piecť.

Po upečení necháme úplne vychladnúť a uzly bez maku posypeme práškovým cukrom.

 

 

A môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes