plny-hrniec_transparent_negativ.png

Srbský krémeš – legenda medzi zákuskami: Robila som pre návštevu a neostala ani omrvinka, zajtra pečiem z trojitej dávky!

Výborný zákusok, ktorý včera zožal veľký úspech a zajtra, keď čakáme na návštevu rodinu, určite urobím ešte z väčšej dávky.

Je veľmi jednoduchý a veľmi chutný.

 

 

Potrebujeme:

Na cesto:

7 žĺtkov

200 g cukor kryštáľ

200 g múka polohrubá

1 bal. kypriaceho prášku

2  lyžice holandského kakaa

75 ml voda

2 lyžice marhuľový džem

Krém:

 

 

7 bielkov

2 bal. zlatého klasu

600 ml mlieko

100 g cukor kryštáľový

Na ozdobenie:

500 ml smotana na šľahanie (33%)

1 lyžica cukru

2 bal. stužovač do šľahačky

Postup:

Nachystáme si plech na pečenie (30 x 40 cm).

Vymastíme a vysypeme ho múkou.

Cesto:

 

 

V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny.

Postupne do zmesi  sypké prísady (múku, kakao, prášok do pečiva) a nakoniec aj vodu.

Ručne vymiešame dohladka.

 

 

Cesto rovnomerne navrstvíme na plech.

Vložíme do rúry  vyhriatej na 180 stupňov.

Pečieme asi 20 minút (skúška špajdlou).

Necháme vychladnúť a potrieme ho džemom.

 

 

Pripravíme si krém:

Bielky vyšľaháme na tuhý sneh.

Puding uvaríme ako klasicky s mliekom a cukrom.

Ešte horúci puding vmiešame do snehu.

 

 

Navrstvíme na korpus a uhladíme – vložíme do chladničky stuhnúť.

Poznámka:

ak chcete, aby zákusok vyzeral naozaj fantasticky, šľahačku naneste na vrch pomocou cukrárenského vrecka.

Prajme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes