plny-hrniec_transparent_negativ.png

Správny spôsob použitia želatíny pre jednotlivé pochúťky: Tieto rady sa vám v kuchyni budú určite hodiť!

V tomto článku sa vďaka portálu vazhnoznat dozviete, ako správne používať želatínu pri slaných a pri sladkých pokrmoch.

Vďaka týmto radám sa vám jedlá so želatínou vždy podaria!

Prečo je želatína užitočná?

Želatína je dobre známym zahusťovadlom a vďaka nej pripravíte pokrmy na sladko, aj na slano.

Okrem tejto funkcie sa však považuje aj za veľmi užitočný proteínový doplnok.

Jeho základom je kolagén (živočíšny proteín). Táto látka prispieva k pružnosti a mladistvosti pokožky.

Odporúča sa aj tým, ktorí majú problémy s kosťami alebo kĺbmi. Nie nadarmo lekári po vyvrtnutiach a zlomeninách odporúčajú jesť jedlá, ktoré obsahujú želatínu a želé.

Ako správne riediť želatínu pre jednotlivé pokrmy?

V obchodoch nájdete dva druhy želatíny: prášok a plátky. 

Keď kupujete želatínu, nezabudnite si pozrieť dátum výroby a dátum spotreby. Produkt po expirácii môže zničiť vaše jedlo. 

Pri príprave želatíny majte na pamäti, že želatína sa nesmie variť, inak by stratila svoje schopnosti a nezhustne. Takisto nie je možné ju mraziť, pretože zmes kryštalizuje.

Želatína na aspik

Takto si pripravíte perfektnú želatínu na aspik.

Prášková želatína zvyčajne napučí vo vode za 5 – 10 minút a plátky sa budú musieť máčať 10 – 15 minút.

Na prípravu aspiku použite 25 – 30 g práškovej želatíny na 1 liter vody. Ak je mäso tučné, použite vyšší podiel želatíny.

Postupujte nasledovne. Namočte želatínu do studenej vody a nechajte napučať.

Potom pridajte 1 pohár vývaru a zahrievajte, kým sa želatína nerozpustí. Nezabudnite zmes miešať!

Hotový roztok precedíme cez gázu a pridáme ho na konci prípravy. 

Želatína na želé

Aby ste správne zriedili želatínu na želé, musíte tiež dodržiavať správny pomer.

Ak chcete pripraviť trasľavé želé, vezmite 20 g želatíny na 1 liter vody.

Pri príprave hutného želé počítajte so 40 – 60 g želatíny na 1 liter vody. 

Na výrobu želé namočte želatínu na pol hodiny do studenej vody, aby napučala. Potom túto zmes za stáleho miešania zohrievajte vo vodnom kúpeli, aby sa želatína rozpustila.

Ak chcete dezertu dodať príchuť, môžete želatínu rozpustiť v ovocnej šťave, káve a pod. 

Čím nahradiť živočíšnu želatínu?

Pri varení sa používa aj zahusťovadlo na rastlinnej báze, ktoré sa nazýva agar – agar a získava sa z morských rias.

Na rozdiel od klasickej želatíny sa riedi iba vo vriacej vode. Potom sa nechá 15 minút stáť, kým nenapučí.

Následne sa pridá do vývaru alebo sirupu, znova sa prevarí a varí sa asi 2 – 5 minút.

Agar – agar sa považuje za silnejšie zahusťovadlo, preto ho treba miešať v množstve 5 g na 500 ml tekutiny. 

Veríme, že bol pre vás tento článok užitočný a že sa vám vďaka týmto radám pochúťky so želatínou vždy podaria.

Želatína premení mlieko na šľahačku – perfektný cukrársky trik!

 

Potrebujeme:

500 ml plnotučné mlieko

3 KL želatína v prášku

Postup:

Do 100 ml studeného mlieka nasypte želatínu a nechajte ju napučať.

Potom ju zahrejte (navarte), kým sa celá nerozpustí a stiahnite z plameňa.

V mise, v ktorej budete šľahať, zmiešajte zvyšok (400 ml) s rozpustenou želatínou.

Misku vložte na cca hodinu do chladničky.

Neskôr vychladnutú zmes vyšľahajte elektrickým šľahačom alebo metličkou ručne so šľahačky.

TIP:

Podobne môžete šľahačku ušľahať aj zo smotany na varenie.

Množstvo pridanej želatíny bude samozrejme menšie vzhľadom na vyšší obsah tuku v smotane (11 až 15%).

Na 350 ml smotany na varenie postačí 1,5 lyžičky práškovej želatíny.

Núdzový trik do kuchyne

Chýbajú vám pri pečení vajcia? Máme pre vás perfektný trik. Univerzálnou náhradou vajec je číra želatína, 1 sáčok nahradí až 3 vajcia v ktoromkoľvek recepte.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes