Ešte stále umývate jahody iba čistou vodou? Robíte veľkú chybu!

Viete, ako umývať jahody?

 

 

Málokto si uvedomuje, že ak to urobíme nesprávne, mikróby a chemické nečistoty neodstránime.

Samotná voda na umytie jahôd nestačí.

 

 

Portál webniusy poradil, ako správne umývať jahody, aby boli úplne nezávadné. 

Je dobré si pripraviť tento roztok.

Ale nebojte sa, je to lacné a zvládnete to za pár minút.

Ako umyť jahody?

 

 

Predtým, ako začneme jesť tieto lahodné plody, musíme pamätať na ich správnu prípravu.

Nezabúdajme, že naše jahody často pochádzajú z neznámeho zdroja – nie je isté, čím boli postriekané.

Len opláchnutie vodou nestačí na to, aby sme ich považovali za dokonale čisté na konzumáciu.

 

 

Čo treba urobiť?

Zmiešajte spolu liter vody a lyžičku sódy bikarbóny.

 

 

Do takto vytvoreného roztoku vložíme jahody a necháme 5 minút pôsobiť.

Po uplynutí tejto doby ich už len osušte papierovou utierkou.

 

 

Ale to nie je všetko.

Teraz je čas na ďalší krok – roztok kyseliny octovej.

Zahŕňa zmiešanie vody s malým množstvom jablčného octu.

 

 

Rovnako ako pri prvom riešení, vložte do nej jahody na 5 minút, potom opláchnite vodou.

Vďaka správnemu umytiu budeme môcť zabudnúť nielen na postrek, ale aj na hmyz.

Metóda so slanou vodou:

 

 

Nedávno internet doslova zaplavilo video zo siete TikTok. Video ukazuje, že ak bobule namočíte na 30 minút do soľného roztoku, začnú z neho vyliezať biele malé chrobáčiky.

Vyvolalo to však falošný strach z toho, že všetky jahody sú plné týchto drobných organizov. Nie je to však pravda.

Skutočne môžu v niektorých plodoch byť ukryté aj malé organizmy, ktoré prebývajú na povrchu.

Nie to však pravidlo u všetkých plodov.

Navyše, odporníci potvrdili, že tieto drobné organizmy nespôsobujú žiadne škody v našom organizme a môžu do tela vstúpiť práve s konzumovaním rôznych druhov ovocia a bobúľ.

 

 

V každom prípade, takýmto spôsobom môžete jahody tiež efektívne umyť – zbaviť ich baktérií a nečistôt.

Za týmto účelom zmiešajte vodu s 0,5 lyžičkou soli a miešajte, kým sa nerozpustí.

Ponorte jahody do roztoku a nechajte pôsobiť pol hodiny.

Potom iba opláchnite.

Ako vidíte, skutočne musíte počas sezóny vedieť, ako jahody správne umývať.

 

 

Ochránite tak aj vašich blízkych. Skúste tiež zvoliť domáce bobule.

Nie vždy vyzerá perfektne.

Ale to nie je problém. Takto si môžete byť istí, že jahody boli pestované bez ďalších chemikálií.

 

 

 

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie