Viete, že tajomstvom je droždie? Vďaka týmto radám sa vám kysnuté cesto podarí vždy na jednotku!

Pre mnohých je pečenie z kysnutého cesta príliš zložité.

 

 

Nie vždy sa totiž kysnuté cesto podarí a namiesto toho, aby bolo po upečení vláčne a nadýchané, je tvrdé ako kameň.

Práve z tohto dôvodu niektorí pečenie kysnutých pochúťok vzdajú.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Vďaka týmto radám z portálu sovkusom sa naučíte používať droždie do cesta správne a kysnuté cesto sa vám vždy podarí!

Droždie totiž nestačí len pridať do vody, či mlieka a premiešať.

Už v tejto fáze sa rozhoduje o tom, či bude výsledok vydarený a chutný alebo nie.

Pravidlá používania droždia

 

 

Aby ste sa stali majstrom v pečení chleba, stačí poznať správny pomer a tieto tri zlaté pravidlá. 

Na 1 kg múky použite 30 až 50 g čerstvého droždia, pričom 30 gramov čerstvého droždia sa dá nahradiť 10 g sušeného droždia.

 

 

Na 1 g živých kvasníc potrebujete 5 ml tekutiny, respektíve na 30 g droždia potrebujete aspoň 150 ml vody alebo teplého mlieka.

Voda alebo mlieko?

 

 

Ak premýšľate nad tým, či je pri príprave kvásku lepšie použiť vodu alebo mlieko, buďte si vedomí toho, že použitá tekutina konečný výsledok zásadne neovplyvní.

Je však dôležité si zapamätať, že teplota tekutiny by nemala prekročiť 35 °C, inak kvasinky odumrú.

Kedy pridať cukor?

 

 

Existuje mýtus, že kvások sa musí pripravovať s cukrom, aby sme ho nakŕmili.

Nie je to však tak celkom pravda.

Najprv sa musia kvasinky zobudiť.

 

 

Inak nebudú produkovať dostatok kyslíka.

Cukor by sa mal pridávať predtým, ako pridáte múku. 

 

Kde a ako dlho nechať cesto kysnúť?

Každý vie, že cesto by malo kysnúť.

Rôzne recepty zároveň uvádzajú svoj vlastný čas kysnutia. 

 

 

Niekedy je to 30 minút, niekedy aj 2 hodiny alebo viac.

Miesto, kde nechávate cesto kysnúť, by malo byť teplé, bez prievanu, ale nie horúce. 

 

 

Misku s cestom rozhodne nedávajte kysnúť priamo na radiátor.

Toto sú jednoduché zásady práce s kysnutým cestom, ktoré vám zabezpečia, že pečenie sa podarí.

Vďaka nim dosiahnete nadýchanú konzistenciu, cesto bude ľahké a lahodné.

Veľa šťastia!

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay