plny-hrniec_transparent_negativ.png

Spoznávate spotrebič na obrázku? Kedysi bol v každej domácnosti a ani dnes ho nič neprekoná!

Remoska je skutočne vynikajúcim pomocníkom v kuchyni a počas bývalého režimu sa tešil veľkej popularite.

Mnohí ju majú roky a nedajú na ňu dopustiť. Aj keď existujú už iné, možno o niečo vyspelejšie spotrebiče, staršie verzie Remosky stále v slovenských rodinách vedú.

 

 

Remoska je skutočne vynikajúcim pomocníkom v kuchyni a počas bývalého režimu sa tešil veľkej popularite.

Niet sa čomu diviť, aj dnes v nej pripravíte si v nej kompletný obed, aj koláč.

Remoska

Remoska je elektrický kuchynský spotrebič, ktorý slúži na pripravovanie jedál v uzavretom hrnci s pokrievkou. Táto metóda varenia je známa ako „mikropečenie“.

 

 

Prenosná rúra s ohrevom zhora bola skutočne hitom hneď od začiatku svojho predaja v päťdesiatych rokoch minulého storočia.

Výrobok, ktorý získal svoje meno podľa vtedajšieho podniku miestneho hospodárstva REMOS (revízia, elektro, montáže, opravy, servis), je dnes stále favoritom predovšetkým u staršej generácie, ale to sa snažia súčasní majitelia spoločnosti Remoska zmeniť.

 

 

Vnútro remosky je vybavené nepriľnavým povrchom, čo znamená, že potraviny sa pri príprave nelepia k povrchu a nie je potrebný veľký množstvo oleja alebo tuku. Varenie v remoske je rýchlejšie ako v klasickom sporáku, pretože ohrev je rovnomernejší a efektívnejší.

Remoska sa používa na prípravu rôznych jedál, ako sú napríklad mäsové pokrmy (kurča, hovädzie, bravčové), ryby, zeleninové pokrmy, cestoviny, prílohy a dokonca aj dezerty. Je vhodná pre ľudí, ktorí majú obmedzený priestor v kuchyni alebo hľadajú jednoduchý spôsob varenia bez veľkého množstva nádob na umývanie.

Výhodou remosky je nielen rýchle a úsporné varenie, ale aj skvelá zachovávanie chutí a živín, pretože pokrmy sú pripravované vo vlastných šťavách a pary zostávajú v uzavretom systéme. Remoska sa stala populárnou vo veľa domácnostiach, najmä medzi tými, ktorí si cenia jednoduchosť a praktickosť pri varení.

 

 

Remoska získala svoju popularitu v čase socializmu, konkrétne v bývalom Československu a iných krajinách Východného bloku, z viacerých dôvodov:

Obmedzený prístup k spotrebičom: Počas obdobia socializmu boli spotrebiče a tovary často obmedzené alebo nedostupné. Remoska bola relatívne dostupným spotrebičom, čo ju robilo atraktívnou pre domácnosti, ktoré mali obmedzené možnosti nákupu moderných kuchynských spotrebičov.

Energetická úspornosť: Remoska pracuje na elektrickom príkaze, čo môže byť efektívnejšie a úspornejšie v porovnaní s tradičnými sporákmi. To bolo dôležité v čase, keď bola energia drahá alebo obmedzená.

 

 

Jednoduchosť a praktickosť: Remoska bola veľmi jednoduchým spotrebičom na obsluhu. Stačilo do vnútorného hrnčeka dať suroviny, zapnúť remosku a nechať ju variť. Tento jednoduchý postup bol vhodný pre ľudí s obmedzenými kuchynskými zručnosťami.

Malý priestor: V mnohých bytových jednotkách v krajinách socialistického bloku bolo obmedzené miesto, a preto spotrebiče s malým priestorovým odtlačkom, ako je remoska, boli veľmi praktické.

 

 

Zachovanie chutí: Remoska umožňuje pripraviť jedlo s minimálnym množstvom tuku a vlastných štiav. Týmto spôsobom sa zachovávala kvalita a chuť jedál, čo bolo v období nedostatku potravín dôležité.

Kuchynská revolúcia: Príchod remosky na trh priniesol nový spôsob prípravy jedál, čo mohlo byť v čase socializmu vnímané ako moderný a inovatívny prístup k vareniu.

Recept na výborný koláč

Dnes máme pre vás vynikajúci recept na malinový koláčik z remosky. 

 

 

Postupujte podľa tohto receptu z portálu smakosze.

V minulosti remoska často nahradila rúru a poskytuje veľa možností.

Dajú sa v nej pripraviť rôzne jedlá, takže v nej hravo pripravíte kompletný obed, aj dezert. 

Niektoré gazdinky ju používajú pravidelne, pretože jedlá v nej pripravené sú rýchlo hotové a chutia výborne. 

Stojí za to vyskúšať nezvyčajný recept na jedinečný malinový koláč.

 

 

Poteší aj tých najnáročnejších gurmánov a jeho prípravu zvládne aj začiatočník. 

Potrebujeme:

370 g hladkej múky

190 g kryštálového cukru

120 ml oleja

500 g malín

 

 

pol balenia vanilkového cukru

4 veľké vajcia

4 g prášku do pečiva

5 g trstinového cukru

práškový cukor na posypanie

maslo a strúhanku na vysypanie

 

 

Postup:

Najprv si vyšľaháme vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom.

Môžeme to urobiť ručne metličkou alebo pomocou mixéra.

Keď nám vznikne biela hmota, tak pridáme olej a preosiatu múku, ktorú sme si predtým zmiešali s práškom do pečiva.

 

 

Všetko dôkladne vymiešame, aby sme získali kompaktné cesto.

Maliny dôkladne umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.

Zmiešame ich s trstinovým cukrom a necháme pár minút stáť.

Remosku si vymastíme maslom a posypeme trochou strúhanky.

Následne nalejeme cesto a naukladáme naň ovocie.

 

 

Pečieme asi 40 minút.

Potom urobíme test špajdľou a keď je koláčik hotový, môžeme remosku vypnúť.

Koláč nechajte mierne vychladnúť a môžete ho servírovať posypaný práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes