Keď sa povie začiatok leta, okamžite sa mi vynorí spomienka na túto pochúťku.
Myslíte si, že ide o vyprážané rezne alebo fašírky? Sta na omyle!
Hlavnú prísadu tohoto pokrmu máte totižto v tomto období všade naokolo úplne zadarmo.
Reč je o zabudnutom no nesmierne chutnom jedle.
U nás sa tomu hovorilo Kozmatica.
V podstate je to názov pre obaľované a vyprážané kvety čiernej bazy.
Mnohí ľudia už zabudli, že z kvetov bazy sa dá okrem sirupov, tinktúr či medu vytvoriť aj takáto dobrota.
Kvety si vždy zberali počas plného kvitnutia, následne sa doma „oprali“ a nechali usušiť.
Potom už stačilo len obaliť.
Na obalenie sa používa klasický trojobal – múka, vajce strúhanka, alebo cestíčko.
Recept na Kozmatice podľa babičky
Potrebujeme:
kvety bazy čiernej
¼ litra mlieka
2 vajcia
štipka soli
cca 120 g hladkej múky
na vyprážanie:
olej
bravčová masť
príloha:
zemiaky
čerstvá zelenina
chebík
Postup:
Kvety očistite, oklepte a nechajte ich rozložené niekde ležať, aby z nich vyliezol drobný hmyz a chrobáky.
Z mlieka, vajíčok, múky a štipky soli pripravte cestíčko, ktoré by sa konzistenciou malo podobať tomu palacinky.
Príliš riedke cestíčko by z kvetov stekalo e nepokrylo by ich dôkladne, veľmi husté by zase po usmažení bolo tuhé a gumové.
Správnu konzistenciu spoznáte tak, že musia od šľahacej metly odkvapkávať ako kvapkanie do polievky.
Čisté a suché kvety dôkladne namočte do cestíčka.
Namáčajte tak, aby ním boli celé pokryté. držte ich pri tom za dlhú stopku.
Môžete si pripraviť aj klasickú verziu v trojobale:
Oprané kvety bazy čiernej obalíte v hladkej múke, osolenom rozmiešanom vajci a v strúhanke.
Na panvici zahrajme olej.
Potom osmažíme.
Smažíme z oboch strán dozlatista.
Podávame napríklad s varenými zemiakmi, alebo inou prílohou podľa chuti.