plny-hrniec_transparent_negativ.png

Spoznávate JEDLO na obrázku? Kedysi ho robila moja babička a dnes ho už skoro nikto nepozná – zabudnutá DELIKATESA!

Keď sa povie začiatok leta, okamžite sa mi vynorí spomienka na túto pochúťku.

 

 

Myslíte si, že ide o vyprážané rezne alebo fašírky? Sta na omyle!

Hlavnú prísadu tohoto pokrmu máte totižto v tomto období všade naokolo úplne zadarmo.

 

 

Reč je o zabudnutom no nesmierne chutnom jedle.

U nás sa tomu hovorilo Kozmatica.

V podstate je to názov pre obaľované a vyprážané kvety čiernej bazy.

Mnohí ľudia už zabudli, že z kvetov bazy sa dá okrem sirupov, tinktúr či medu vytvoriť aj takáto dobrota.

 

 

Kvety si vždy zberali počas plného kvitnutia, následne sa doma „oprali“ a nechali usušiť.

Potom už stačilo len obaliť.

Na obalenie sa používa klasický trojobal – múka, vajce strúhanka, alebo cestíčko.

 

Recept na Kozmatice podľa babičky

 

 

Potrebujeme:

kvety bazy čiernej

¼ litra mlieka

2 vajcia

štipka soli

cca 120 g hladkej múky

na vyprážanie:

 

 

olej

bravčová masť

príloha:

zemiaky

čerstvá zelenina

chebík

Postup:

Kvety očistite, oklepte a nechajte ich rozložené niekde ležať, aby z nich vyliezol drobný hmyz a chrobáky.

 

 

Z mlieka, vajíčok, múky a štipky soli pripravte cestíčko, ktoré by sa konzistenciou malo podobať tomu palacinky.

Príliš riedke cestíčko by z kvetov stekalo e nepokrylo by ich dôkladne, veľmi husté by zase po usmažení bolo tuhé a gumové.

 

 

Správnu konzistenciu spoznáte tak, že musia od šľahacej metly odkvapkávať ako kvapkanie do polievky.

Čisté a suché kvety dôkladne namočte do cestíčka.

Namáčajte tak, aby ním boli celé pokryté. držte ich pri tom za dlhú stopku.

 

 

Môžete si pripraviť aj klasickú verziu v trojobale:

Oprané kvety bazy čiernej obalíte v hladkej múke, osolenom rozmiešanom vajci a v strúhanke.

Na panvici zahrajme olej.

 

 

Potom osmažíme.

Smažíme z oboch strán dozlatista.

Podávame napríklad s varenými zemiakmi, alebo inou prílohou podľa chuti.

 

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes