plny-hrniec_transparent_negativ.png

Spievajúce zemiaky: Skúste to na obed a nemusíte riešiť ani večeru – každý bude pýtať len toto!

Tento názov im dala moja dcérka, pretože smotanová zmes so syrom sa počas pečenia nafukuje a keď bublinky praskajú, vydávajú zvuk. Moja dcérka to nazvalo spievaním, inak im už nepovieme. Sú to naše spievajúce zemiaky.

Tento názov im dala moja dcérka, pretože smotanová zmes so syrom sa počas pečenia nafukuje a keď bublinky praskajú, vydávajú zvuk. Moja dcérka to nazvalo spievaním, inak im už nepovieme. Sú to naše spievajúce zemiaky.

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

500 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)

200 g eidamu

2 vajcia

2 staršie rožky

trochu mlieka

1 téglik sladkej (31%) smotany

50 g nivy (voliteľné)

soľ

farebné korenie

sušený cesnak alebo 3 strúčiky čerstvého

olej

Malá konzerva kukurice

2 paradajky

Postup:

Do mletého mäsa nastrúhame syr (časť si necháme na posypanie), pridáme vajcia a kúsky rožkov, ktoré sme nechali zmäknúť v troške vlažného mlieka. Mierne osolíme a okoreníme a poriadne premiešame.

Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky a polovicou navrstvíme na dno vymastenej zapekacej misy.

Posypeme soľou, korením a sušeným cesnakom (alebo pretlačeným čerstvým). Zalejeme polovicou téglika smotany a navrch rozprestrieme mäsovú zmes. Keby to šlo ťažko, pomôžeme si rukami, namočenými v studenej vode. Do mäsa môžete primiešať aj lesné huby, ak máte.

Na mäsovú zmes nasypeme trochu syra, poukladáme zvyšok zemiakov, ktoré opäť osolíme, okoreníme a posypeme cesnakom. Pridáme aj kolieska paradajok, kukuricu a opäť posypeme trochou syra. Vrstviť môžete v princípe ako chcete, mleté mäso by ale mať v strede a na vrchu smotana a syr.

Zalejeme zvyšnou smotanou v ktorej sme si rozmiešali Nivu a ešte posypeme syrom. Zapečieme v rúre, vyhriatej na 160 stupňov asi hodinku dozlatista. Najskôr môžete piecť pod alobalom a potom zložiť, aby sa na vrchu vytvorila pekná kôrka.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes