Fantastická domáca špecialita z obyčajných paradajok. Sú výborné k mäsu, na cestoviny aj na studené misy. Paradajky majú fantastickú jemne karamelovú chuť, je to naozaj veľká pochúťka, určite skúste. U nás sa vyjedajú rovno z plechu, ešte teplé. Keď som prvú dávku, ani som ich nestihla dať do pohárov.
Potrebujeme:
Zrelé paradajky
Sušený tymián
Trstinový cukor
Cesnak nakrájaný na plátky
balzamikový ocot
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
olivový olej
množstvo nie je uvedené schválne, pretože všetko dávame priamo na rozpolené paradajky, takže mierky nie sú potrebné
Postup:
Rúru predhrejeme na 150 ° C.
Plech vymastíme olivovým olejom a poukladáme naň rozpolené paradajky rezom hore.
Na každú polovicu paradajky nasypeme: štipku tymiánu, plátok cesnaku a posypeme hnedým cukrom. Nakoniec pokvapkáme balzamikovým octom a olivovým olejom.
Pečieme zvoľna najskôr pri 150 ° C, po 1/2 na 120 ° C cca 2 – 3 hodiny podľa veľkosti paradajok.
Po tejto dobe sa paradajky pekne scvrknú, ale vnútri zostanú šťavnaté. Kto chce mať paradajky úplne usušená, musel by ich piecť cca 6 hod.
Ešte horúce paradajky natlačíme do sterilizovaných pohárov, dobre zaviečkujeme, horúce obrátime dnom nahor a vychladnuté uskladníme v chlade a tme.
Ak chcete mať istotu, že paradajky vám vydržia dlho, môžete aj sterilizovať 10 min. na 80 ° C.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)