Španielska tortilla alebo španieslka placka. Pod rôznymi názvami sa skrýva jedno veľmi chutné jedlo, ktoré určite ulahodí nejednému hladošovi. Je rýchle a veľmi, veľmi chutné.
Potrebujeme:
4 veľké alebo 6 menších vajec
6 stredných zemiakov
1 stredne veľkú cibuľu
slnečnicový alebo olivový olej
soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Očistíme zemiaky a pokrájame ich na malé kocky. Cibuľu pokrájame na jemné plátky. Neskôr na oleji vypražíme zemiaky na hlbokej panvici , aby sa nám nelepili, a keď sú napol hotové, pridáme k nim cibuľu.
V miske vidličkou dobre vyšľaháme vajcia a trochu ich osolíme. Keď sú zemiaky a cibuľa opražené, scedíme olej a pridáme do zmesi soľ, poprípade iné suroviny (strúhaný syr, vopred pripravené šampiňóny, rajčiny, slaninu, ap.). Potom ich v panvici pomiešame s rozšľahanými vajciami z misky.
Hmotu podlejeme s troškou oleja (odporúča sa olivový). Necháme opiecť jednu stranu a keď je vajce pevné, otočíme placku s pomocou taniera na druhú stranu a necháme opiecť dozlatova. Tortillu možno otočiť podľa potreby viackrát, až kým nebude pekne dozlata opekaná z oboch strán.
https://youtu.be/0QD5PutV6sw