plny-hrniec_transparent_negativ.png

Slávna NOVOROČNÁ šošovicová polievka! Tak chutná a pritom jednoduchá – varím ju vždy na Silvestra!

Máte aj vy nejaké rodinné tradície, ktoré dodržiavate na Nový rok?

 

 

U nás doma je to jednoznačne šošovicvá polievka, ktorá nemôže chýbať a robíme ju aj tento rok.

Novoročnú šošovicovú varíme už na Silvestra, pretože podobne ako kapustnica aj ona chutí najlepšie na druhý deň.

Samozrejme si za tanierik-dva dáme už na Silvestra večer.

 

 

Ak veríte poverám, potom isto viete, že na Nový rok by sme nemali jesť hydinu aby nám neuletelo šťastie.

Mali by sme si navariť veľký hrniec šošovice. Čím viac šošovice na tanieri, tým viac peňazí v peňaženke :-)

Potrebujeme:

 

 

70 g šošovica

3 strúčiky cesnak

150–200 g mäso údené

2 ks zemiaky

1 mrkva

1 klobása

150 ml smotana na šľahanie

1 PL múka hladká

korenie čierne mleté

soľ

1 ks list bobkový

podľa chuti ocot

Postup:

 

 

Nachystáme si hrniec.

Nalejeme doň 1,5 litra vody.

Nasypeme šošovicu.

 

 

Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a bobkový list.

Pridáme aj údené mäso v celku.

Privedieme do varu.

 

 

Pomaličky varíme, kým nie je šošovica z troch štvrtín uvarená.

Potom pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky.

 

 

Pridáme aj nakrájanú mrkvu a nakrájanú klobásu.

Keď sú zemiaky a mrkva mäkké, vyberieme údené mäso.

 

 

Mäso nakrájame na menšie kúsky.

A vložíme naspäť do polievky.

Smotanu rozmiešame s jednou polievkovou lyžicou hladkej múky.

 

 

Pridáme do polievky a prevaríme.

Z polievky vyberieme bobkový list.

A dochutíme soľou, korením a trochou octu.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :)

Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes