Zbohom bujóny a umelé dochucovadlá: Domáca solená zeleninu do vývarov a omáčok, za 30 minút zásoby na celý rok!

Nepotrebujete žiadne bujóny, ani umelé prísady, táto zelenina polievku výborne ochutí a zvlášť užitočná je preto do silných domácich vývarov. Navyše, vyrobíte ju úplne jednoducho, všetko zvládnete do pol hodinky!

Nepotrebujete žiadne bujóny, ani umelé prísady, táto zelenina polievku výborne ochutí a zvlášť užitočná je preto do silných domácich vývarov. Navyše, vyrobíte ju úplne jednoducho, všetko zvládnete do pol hodinky!

Potrebujeme:

300 g morskej soli (jemne mletej)

500 g zeleru

500 g mrkvy

250 g petržlenu

250 g čerstvého ligurčeka alebo listov zeleru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

50-100 g petržlenovej vňate

Postup:

Koreňovú zeleninu očistíme a ak si chcete uľahčiť prácu, dajte ju do kuchynského robota, ktorý ju naseká nadrobno. Inak je potrebné zeleninu nakrájať skutočne nadrobno a budete samozrejme trvať dlhšie. Listy ligurčeka a petržlenu nakrájame nadrobno ručne a spolu so soľou primiešame k zelenine.

Teraz už len stačí naplniť do prirpavených čistých pohárov na zaváranie. Stačí použiť menšie poháre napríkald tie od presnidávky a zeleninu do nich poriadne natlačiť. Uzavrieme a skladujeme v komore – ideálne je chladnejšie a tmavšie miesto.

Zmes je veľmi slaná a preto pridávajte do polievok, omáčok alebo pod mäso veľmi striedmo – do vývaru stačí 1-2 lyžičky. Zmes výborne ochutí a krásne vonia, ak máte domácu zeleninu, je to skvelý spôsob, ako ju uchovať do obľúbených domácich pochúťok. Ja pridávam napríklad aj do sviečkovej.

Zmes vydrží vďaka soli, ktorá je zároveň aj skvelým konzervantom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: chefkoch