Zemiakové placky sa tešia veľkej obľube, pretože sú sýte, chutné a nenáročné na prípravu.
Pravdepodobne už máte svoj obľúbený recept, avšak dobrá rada nikdy nie je na škodu.
Vedeli ste, že sa do nich oplatí pridať trochu sódy bikarbóny?
Urobte to a budete milo prekvapení!
Ideálne zemiakové placky by mali byť zvnútra mäkké a zvonka chrumkavé, preto na portáli smakosze odporúčajú pridať do nich práve sódu bikarbónu.
Zemiakové placky sú nenáročné na prípravu, no niekedy vás vedia nepríjemne prekvapiť.
A to napríklad tmavou farbou, tuhou konzistenciou alebo tým, že nie sú chrumkavé.
Stačí k nim však pridať pol lyžičky sódy bikarbóny a problém je vyriešený.
Placky sú nadýchané, zvnútra mäkké a zvonka chrumkavé.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
1 cibuľu
1 vajce
3 PL hladkej múky
1/2 ČL sódy bikarbóny
soľ
čierne mleté korenie
olej na vyprážanie
Postup:
Zemiaky si ošúpeme.
Následne opláchneme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
Cibuľu si tiež ošúpeme, prekrojíme na polovice a nastrúhame rovno k zemiakom.
Do nastrúhanej hmoty pridáme vajíčko, múku, sódu bikarbónu, soľ a korenie podľa chuti.
Vymiešame jednotné cesto, ktoré by nemalo byť ani príliš riedke, ani príliš husté.
Na panvicu si nalejeme rastlinný olej a rozohrejeme.
Lyžicou naň ukladáme hmotu, ktorú rovnomerne rozotrieme na placku a vysmážame z oboch strán dozlatista.
Placky ukladáme na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočnej mastnoty a podávame.
Dobrú chuť!