Sóda bikarbóna je vo fáze plodenia paradajok, uhoriek a papriky hotovým pokladom!

Nastal čas, kedy sme sa mnohí už dočkali prvej úrody paradajok, uhoriek, aj papriky. 

 

 

Táto zelenina nedozrieva súčasne, ale postupne počas dlhšieho obdobia.

Keď plody dozrievajú, môžete ich zberať takmer deň čo deň.

 

 

Hoci kríčky týchto plodín vyzerajú zdravo, stále sú náchylné na hubové ochorenia, a preto máme dnes pre vás skvelý tip z YouTube kanála Lekovite Biljke.

Ochráňte vaše plodiny prírodným spôsobom, ktorý je oveľa lepší, ako použitie škodlivej chémie.

Pripravte si tento roztok sódy bikarbóny a aplikujte ho raz týždenne, najmä po daždi, pretože vlhkosť podporuje rozvoj hubových chorôb.

Potrebujeme:

50 g sódy bikarbóny

10 l vody

Postup:

 

 

Do fľaše s rozprašovačom si nalejeme vodu.

Primiešame sódu bikarbónu. 

 

 

Aplikujeme priamo na listy v podvečerných hodinách, kedy už nehrozí spálenie listov od slnka.

Je to absolútne bezpečné, pretože plody sa dajú hneď zberať a po umytí konzumovať.

 

 

Sóda bikarbóna je jedlá, biologicky odbúrateľná a jej použitie je lacné. 

Pôsobí ako fungicíd tým, že zvyšuje hodnotu pH na listoch.

Tiež bráni rozvoju plesňových infekcií. 

 

 

Postrek sa vykonáva hlavne preventívne, pretože sóda bikarbóna nie je schopná zničiť už vzniknuté hubové choroby.

Je však vynikajúca v prevencii proti nim.

 

 

Sóda bikarbóna ochráni vaše rastliny aj pred niektorými druhmi škodcov. 

Hoci nie je taká silná, ako chemické postreky a jej ochranná lehota netrvá väčšinou tak dlho, účinky sú badateľné.

 

 

Okrem sódy bikarbóny môžeme na ochranu proti škodcom použiť aj mliečny roztok.

Mliečny postrek

 

Potrebujeme:

1 l mlieka

10 l vody

Postup:

V rozprašovači si zmiešame 10 litrov vody s 1 litrom mlieka.

Pretrepeme, aby sa obe tekutiny dobre spojili.

 

 

Plodiny postriekame na listy opäť v podvečerných hodinách.

Takisto, ako pri sóde bikarbóne, aj tu platí, že tento postrek na 100% bezpečný. 

 

 

Mlieko môžete striedať so sódou bikarbónou, avšak treba vždy dodržať odporúčané dávkovanie.

Veľa šťastia!

Video návod:

 

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie