plny-hrniec_transparent_negativ.png

Snehové kolieska s tým najlepším bielkovým krémom: Je výborný aj do iných dezertov!

Výborný recept na tohotoročné sviatky, ktorý mi vždy pripomenie časy môjho detstva, kedy snehové kolieska nemohli na stole chýbať. A tento bielkový krém je výborný aj do iných dezertov, iný nerobím.

Potrebujeme:

300 g hl. muky

200 g masla alebo palmarínu

100g práškového cukru

1 prášok do pečiva

1 vanilkový cukor

1 vajce

Kôra z 1 citróna

Bielkový krém:

4 bielka

360 g kr. cukru

Na ozdobu:

Jahodový alebo mandarínkový džem

Rumová príchuť alebo rum

Postup:

Z prísad na cesto uhnetieme jednotnú hmotu – cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chaldničky aspoň na pol hodinku vychladnúť.

Vychaldené cesto si roztdelíme na 3 časti, každú rzvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát s hrúbkou 3 mm a vykrajujeme z neho kolieska. Táto dávka nám vyjde asi na 3 plechy.

Pečieme pri teplote 175 stupňov asi 10 minút a necháme vychladnúť na plechu. Potom však rúru nevypíname, teplotu znížime na 90 stupňov, pretože v rúre budeme sušiť bielkový krém.

Na prípravu krému preložíme do hrca 240 g kr. cukru a zalejeme ho vodou tak, aby voda cukor zakryla (asi 120 ml). Potom dáme na plameň a varíme asi 10 minút, alebo kým sa cukor celkom nerozsputí – vznikne nám cukrový sirup.

Treba dávať pozor, aby cukor neskaramelizoval, treba len, aby sa rozpustil.

Kým sa cukor rozpustí, z, štipky soli a cukru si ušľaháme hustý sneh. Cukor nepridávame hneď, ale až po chvíli, keď zmes zbelie.

Teraz uvarený cukrový sirup tenkým prúdom všľaháme do bielkového snehu a spolu šľaháme 3-5 minút. Krém navrstvíme do cukrárenského vrecka a aplikujeme na vychladnuté kolieska vo forme kruhu s otvorom uprostred. Každé koliesko môžete krémom obtočiť 2x – vrstva bude vyššia.

Vložíme do rúry vyhriatej na 90 stupňov a suším pri tejto teplote asi 20 minút.

Potom do stredu koliecok navrstvíme trochu džemu zmiešaného s rumovou arómou. Skladujeme na chladnom mieste.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes