Vynikajúce pečivo, ktoré u nás doma nikdy nechýba na sviatočnom stole. Vláčne cesto spojené s višňami, bielou čokoládou a kokosom, sú jednou z najlepších vianočných pochúťok, aké poznáme.
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
100 g kukuričného škrobu
100 g kryštálového cukru
1 bielok
200 g zmäknutého masla
1 bal. vanilkového cukru
1/2 bal. prášku do pečiva
2 lyžice bieleho vína alebo vody
Náplň:
150 g višní alebo čerešní bez kôstky (višne musia byť čo najviac suché, dobré je scediť ich zo šťavy a nechať počas noci odkvapkať, prípadne ich usušte papierovými servítkami)
Na lepenie
200 ml nálevu zo zatváraných višní alebo višňového džúsu
3 lyžicu kryštálového cukru
1 lyžicu kukuričného škrobu
Na vrch:
100 g strúhaného kokosu
100 g bielej čokolády
50 ml mlieka
Postup:
V miske zmiešame všetky prísady na cesto. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme dve hodiny odležať v chladničke.
Z cesta po uplynutí tohto času vyformujeme malé guľôčky. V dlani každú guľôčku roztlačíme na placku, do stredu vložíme višňu alebo čerešňu a zabalíme ju do cesta tak, aby nám opäť vznikol tvar guľôčky.
Guľôčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme približne 15-20 minút.
Upečené guľôčky necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme polevu. Vo vodnom kúpeli jednoducho rozpustíme čokoládu s mliekom. Guľôčky namočíme do polevy a následne obalíme v kokose.
Posledným krokom je lepenie guličiek. Do misky dáme variť šťavu, cukor a škrob. Varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne. Potom pomocou tejto hustej zmesi lepíme spolu vždy dve guličky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: tortekolaci