Poznáte ŠMYKĽAVÝ šalát? Najväčšia delikatesa zo zemiakov a jednoduchého nálevu – šaláty s majonézou sa na to nechytajú!

Vynikajúci šalátik k rezeňom, fašírkam, alebo pečenému bôčiku.

Na Záhorí ho určite dobre poznajú, ale keď som prišla bývať na stredné Slovensko, bola pre celú rodinu veľmi chutná novinka.

Šalátik máme vždy pripravený v chladničke, je výborný aj ako rýchla a chutná večera.

Tento šalát je oveľa chutnejší ako majonézový šalát a teda aspoň v našej rodine sa teší veľkej obľube.

Šalát môžete pokojne pripraviť so žltou aj červenou cibuľou.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

1-2 kusy cibule

1 kopcovitá lyžica soli

2 lyžice oleja

3/4 šálky vody (asi 200 ml)

1-1,5 lyžica medu alebo 3 lyžice kr. cukor

6 lyžíc octu

Čierne korenie

nové korenie celé

rasca celá

3 ks bobkového listu

Jarnú cibuľku na ozdobu

1 lyžica horčice

Postup:

Zemiaky v šupke si uvaríme ako klasicky.

Scedíme a necháme chvíľu vychladnúť.

Medzitým si pripravíme nálev.

Urobíme tak, že uvaríme vodu s medom (cukrom).

Pridáme ocot s koreninami (môžeme pridať aj horčicové semienko).

Samozrejme, chuť nálevu si môže každý doladiť podľa svojej chuti, niekto má rád kyslejšie, niekto sladšie.

Ešte teplé zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska.

Cibuľu si nakrájame, osolíme a polejeme trochou oleja.

Cibuľu pridáme k zemiakom a prelejeme horúcim nálevom.

Ak nechcete v šaláte koreniny, použite sitko.

Hneď prikryjeme, vďaka čomu cibuľka krásne zmäkne a spolu so zemiakmi krásne nasiakne zálievkou.

Po vychladnutí pridáme lyžicu horčice a  ešte premiešame.

Môžeme ozdobiť jarnou cibuľkou.

Už len vypražiť rezne a môžeme obedovať.

Šalát je taký vynikajúci, že ho môžete podávať s akýmkoľvek druhom mäska, výsledok je vždy vynikajúci.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Témy:


Pridajte svoj komentár