Vynikajúci šalátik k rezeňom, fašírkam, alebo pečenému bôčiku.
Na Záhorí ho určite dobre poznajú, ale keď som prišla bývať na stredné Slovensko, bola pre celú rodinu veľmi chutná novinka.
Šalátik máme vždy pripravený v chladničke, je výborný aj ako rýchla a chutná večera.
Tento šalát je oveľa chutnejší ako majonézový šalát a teda aspoň v našej rodine sa teší veľkej obľube.
Šalát môžete pokojne pripraviť so žltou aj červenou cibuľou.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
1-2 kusy cibule
1 kopcovitá lyžica soli
2 lyžice oleja
3/4 šálky vody (asi 200 ml)
1-1,5 lyžica medu alebo 3 lyžice kr. cukor
6 lyžíc octu
Čierne korenie
nové korenie celé
rasca celá
3 ks bobkového listu
Jarnú cibuľku na ozdobu
1 lyžica horčice
Postup:
Zemiaky v šupke si uvaríme ako klasicky.
Scedíme a necháme chvíľu vychladnúť.
Medzitým si pripravíme nálev.
Urobíme tak, že uvaríme vodu s medom (cukrom).
Pridáme ocot s koreninami (môžeme pridať aj horčicové semienko).
Samozrejme, chuť nálevu si môže každý doladiť podľa svojej chuti, niekto má rád kyslejšie, niekto sladšie.
Ešte teplé zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska.
Cibuľu si nakrájame, osolíme a polejeme trochou oleja.
Cibuľu pridáme k zemiakom a prelejeme horúcim nálevom.
Ak nechcete v šaláte koreniny, použite sitko.
Hneď prikryjeme, vďaka čomu cibuľka krásne zmäkne a spolu so zemiakmi krásne nasiakne zálievkou.
Po vychladnutí pridáme lyžicu horčice a ešte premiešame.
Môžeme ozdobiť jarnou cibuľkou.
Už len vypražiť rezne a môžeme obedovať.
Šalát je taký vynikajúci, že ho môžete podávať s akýmkoľvek druhom mäska, výsledok je vždy vynikajúci.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)