Vynikajúci šalátik k rezeňom, fašírkam, alebo pečenému bôčiku. Na Záhorí ho určite dobre poznajú, ale keď som prišla bývať na stredné Slovensko, bola pre celú rodinu veľmi chutná novinka. Šalátik máme vždy pripravený v chladničke, je výborný aj ako rýchla a chutná večera.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
1-2 kusy cibule
1 kopcovitá lyžica soli
2 lyžice oleja
3/4 šálky vody (asi 200 ml)
1-1,5 lyžica medu alebo 3 lyžice kr. cukor
6 lyžíc octu
Čierne a nové korenie celé, rasca celá
3 ks bobkového listu
Jarnú cibuľku na ozdobu
1 lyžica horčice
Postup:
Zemiaky v šupke si uvaríme ako klasicky, scedíme, necháme chvíľu vychladnúť a medzitým si pripravíme nálev. Urobíme tak, že uvaríme vodu s medom (cukrom), octom a koreninami (môžeme pridať aj horčicové semienko). Ešte teplé zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska.
Cibuľu si nakrájame, osolíme a polejeme trochou oleja. Cibuľu pridáme k zemiakom a prelejeme horúcim nálevom, ak nechcete v šaláte koreniny, použite sitko. Hneď prikryjeme, vďaka čomu cibuľka krásne zmäkne a spolu so zemiakmi krásne nasiakne zálievkou. Po vychladnutí pridáme lyžicu horčice a ešte premiešame. Môžeme ozdobiť jarnou cibuľkou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)