plny-hrniec_transparent_negativ.png

Záhorácky zemiakový šalát!

Vynikajúci šalátik k rezeňom, fašírkam, alebo pečenému bôčiku. Na Záhorí ho určite dobre poznajú, ale keď som prišla bývať na stredné Slovensko, bola pre celú rodinu veľmi chutná novinka. Šalátik máme vždy pripravený v chladničke, je výborný aj ako rýchla a chutná večera.

Vynikajúci šalátik k rezeňom, fašírkam, alebo pečenému bôčiku. Na Záhorí ho určite dobre poznajú, ale keď som prišla bývať na stredné Slovensko, bola pre celú rodinu veľmi chutná novinka. Šalátik máme vždy pripravený v chladničke, je výborný aj ako rýchla a chutná večera.

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

1-2 kusy cibule

1 kopcovitá lyžica soli

2 lyžice oleja

3/4 šálky vody (asi 200 ml)

1-1,5 lyžica medu alebo 3 lyžice kr. cukor

6 lyžíc octu

Čierne a nové korenie celé, rasca celá

3 ks bobkového listu

Jarnú cibuľku na ozdobu

1 lyžica horčice

Postup:

Zemiaky v šupke si uvaríme ako klasicky, scedíme, necháme chvíľu vychladnúť a medzitým si pripravíme nálev. Urobíme tak, že uvaríme vodu s medom (cukrom), octom a koreninami (môžeme pridať aj horčicové semienko). Ešte teplé zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska.

Cibuľu si nakrájame, osolíme a polejeme trochou oleja. Cibuľu pridáme k zemiakom a prelejeme horúcim nálevom, ak nechcete v šaláte koreniny, použite sitko. Hneď prikryjeme, vďaka čomu cibuľka krásne zmäkne a spolu so zemiakmi krásne nasiakne zálievkou. Po vychladnutí pridáme lyžicu horčice a  ešte premiešame. Môžeme ozdobiť jarnou cibuľkou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes