plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tvarohovo-krupicový nákyp

Ak máte radi klasický ryžový nákyp, túto pochúťku plnú tvarohu si určite zamilujete. Keďže recept neobsahuje žiadnu pridanú múku, nákyp je úžasne nadýchaný a mäkučký. Pripravte si skvelú dobrotu, ktorá prevonia celú vašu domácnosť!

Potrebujeme:

500 g jemného tvarohu

5 vajec

50 g zmäknutého masla

Kôru z 1 citróna

Hrozienka (podľa chuti)

1 lyžicu krupice

100 g cukru

50 g kyslej smotany

Postup:

Žĺtky oddelíme od bielkov. K žĺtkom pridáme 50 g cukru a vyšľaháme. Potom pridáme maslo, hrozienka, citrónovú kôru, krupicu a opäť dôkladne vyšľaháme. Nakoniec pridáme tvaroh a všetko spolu vyšľaháme.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne pridávame zvyšný cukor. Bielkovú a žĺtkovú časť opatrne spojíme pomocou cukrárskej stierky alebo varešky.

Zapekaciu misu vymastíme maslo, vysypeme krupicou a vlejeme do nej cesto.

Povrch cesta namažeme kyslou smotanou (v závislosti od konzistencie cesta – ak je cesto dostatočne tuhé, smotanu môžeme jednoducho rozotrieť po povrchu, ak je riedke, môžeme použiť cukrárenské vrecko a vytvoriť na povrchu ľubovoľný vzor).

Pečieme pri teplote 160 stupňov, kým povrch nákypu nezhnedne. Keďže teplo počas pečenia stúpa nahor, zapekaciu misu uložíme do spodných úrovní rúry.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes