plny-hrniec_transparent_negativ.png

Slávna SLOVINSKÁ polievka z kyslej kapusty! Tak chutna a pritom jednoduchá – varím ju celý rok!

Vynikajúca polievka z kyslej kapusty a fazule. Skúste túto špecialitu, ktorú tiež môžete pod názvom Jota.

Polievka je veľmi sýta a lahodná, keď ju pripravíte už nepotrebujete ani druhý chod.

 

 

Potrebujeme:

150 g fazuľa

1 ks bobkový list

500 g kyslá kapusta

300 g údený bok

4 zemiaky

3 PL olej

100 g  slanina

1 ks cibuľa

2 PL hladká múka

1 KL mletá paprika

1 strúčik cesnak

2 PL paradajkový pretlak

podľa chuti soľ

mleté čierne korenie

Voliteľné:

Bylinky na podávanie

Postup:

 

 

Ako prvé si pripravíme fazuľu.

Zalejeme ju studenou vodou a necháme cez noc stáť.

Na druhý deň fazuľu scedíme.

 

 

Prepláchneme v sitku a nasypeme do hrnca.

Opäť zalejeme zhruba litrom vody, spolu s bobkovým listom privedieme k varu a zakrytú varíme cca 45 minút, kým nebude fazuľa mäkká.

 

 

Následne ju scedíme a scedenú vodu si tiež odložíme bokom.

V inom hrnci spolu povaríme premytú, nasekanú kapustu a celý kúsok údeného mäsa.

 

 

Kapustu i bok zalejeme vodou, privedieme k varu, stiahneme plameň a zakryté spolu varíme zhruba 20 minút.

Následne scedíme.

 

 

Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky.

Uvaríme v samostatnom hrnci v osolenej vode do mäkka.

 

 

Vo veľkom hrnci zahrejeme olej, pridáme na kocky pokrájanú slaninu, nasekanú ccibuľku a všetko spolu restujeme zhruba 3 minúty.

Potom základ zaprášime múkou a spolu všetko opekáme ďalších 5 minút.

 

 

Pridáme papriku, nasekaný cesnak, pretlak, premiešame a všetko zalejeme vodou v ktorej sa varila fazuľa.

Keď sa základ začne variť postupne doň vkladáme:

kapustu, na kocky pokrájaný bok, fazuľu a zemiaky.

 

 

Prikryjeme a na miernom ohni spolu ešte zhruba 15 minút prehrejeme.

Ochutnáme, prípadne dosolíme a dokoreníme a môžeme podávať.

Ja dávam do polievky ešte nadrobno nasekaný kôpor.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes