Vynikajúca polievka z kyslej kapusty a fazule. Skúste túto špecialitu, ktorú tiež môžete pod názvom Jota.
Polievka je veľmi sýta a lahodná, keď ju pripravíte už nepotrebujete ani druhý chod.
Potrebujeme:
150 g fazuľa
1 ks bobkový list
500 g kyslá kapusta
300 g údený bok
4 zemiaky
3 PL olej
100 g slanina
1 ks cibuľa
2 PL hladká múka
1 KL mletá paprika
1 strúčik cesnak
2 PL paradajkový pretlak
podľa chuti soľ
mleté čierne korenie
Voliteľné:
Bylinky na podávanie
Postup:
Ako prvé si pripravíme fazuľu.
Zalejeme ju studenou vodou a necháme cez noc stáť.
Na druhý deň fazuľu scedíme.
Prepláchneme v sitku a nasypeme do hrnca.
Opäť zalejeme zhruba litrom vody, spolu s bobkovým listom privedieme k varu a zakrytú varíme cca 45 minút, kým nebude fazuľa mäkká.
Následne ju scedíme a scedenú vodu si tiež odložíme bokom.
V inom hrnci spolu povaríme premytú, nasekanú kapustu a celý kúsok údeného mäsa.
Kapustu i bok zalejeme vodou, privedieme k varu, stiahneme plameň a zakryté spolu varíme zhruba 20 minút.
Následne scedíme.
Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky.
Uvaríme v samostatnom hrnci v osolenej vode do mäkka.
Vo veľkom hrnci zahrejeme olej, pridáme na kocky pokrájanú slaninu, nasekanú ccibuľku a všetko spolu restujeme zhruba 3 minúty.
Potom základ zaprášime múkou a spolu všetko opekáme ďalších 5 minút.
Pridáme papriku, nasekaný cesnak, pretlak, premiešame a všetko zalejeme vodou v ktorej sa varila fazuľa.
Keď sa základ začne variť postupne doň vkladáme:
kapustu, na kocky pokrájaný bok, fazuľu a zemiaky.
Prikryjeme a na miernom ohni spolu ešte zhruba 15 minút prehrejeme.
Ochutnáme, prípadne dosolíme a dokoreníme a môžeme podávať.
Ja dávam do polievky ešte nadrobno nasekaný kôpor.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)