Slovenská pizza z Oravy: Vzácny rodinný recept na zemiakové pagáče trochu inak!

Už som ochutnala kadečo, ale takéto zemiakové pagáče vedela len moja starká. Našťastie, naučila ich moju maminku a aj mňa.

Už som ochutnala kadečo, ale takéto zemiakové pagáče vedela len moja starká. Našťastie, naučila ich moju maminku a aj mňa. Ak ste zvyknutí robiť zemiakové pagáče len ako vyššie koláčiky, tento recept určite skúste – vyzerajú trochu inak, ako klasické pagáče (skôr ako pizza), ale chutia vynikajúco!

Potrebujeme:

500 g hladkej múke

20 g droždia čerstvého

2 lyžičky cukru

Špetku soli

70 g roztopeného masla

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Šálku teplého mlieka (alebo podľa potreby)

Na plnenie:

1 kg zemiakov

Mlieko

1 cibuľu

Zväzok petržlenovej vňate nasekanej najemno

3 strúčiky cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Múku zmiešame v miske so soľou, v strede urobíme jamku, nalejeme do nej trochu mlieka, rozmelíme droždie a pridáme cukor. Chvíľu počkáme, kým vyjde kvások a premiesime. Pridáme roztopené maslo a podľa potreby dolievame mlieko

Miesime, kým cesto neprestane lepiť. Cesto by malo byť vláčne a bez hrudiek. Teraz stačí len prikryť a nechať vykysnúť na teplom mieste, tak aby zdvojnásobilo svoj objem.

Teraz si pripravíme náplň. Zemiaky uvaríme v slanej vode domäkka. Scedíme a roztlačíme na kašu. Pridáme aj trochu mlieka, aby bola kaša krémová a vláčna. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a potom ju vmiešame do kaše. Pridáme aj pretlačený cesnak, nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať, pretlačený cesnak a dochutíme soľou a korením.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 4-5 menších kúskov. Každý na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenkú placku. DO stredu navrstvíme zemiakovú náplň a zabalíme do cesta. Opäť rozvaľkáme, alebo roztiahneme rukami natenko a preložíme na vymastený plech na pečenie. Takto pokračujeme s každou plackou. Pečieme pri teplote 170-180 stupňov asi pol hodinku – plus mínus, placky treba sledovať a keď sú na povrchu zlatisté, vyberte ich z rúry.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Margitka P.