Vynikajúci jesenný krémeš – tentokrát zo šťavnatých sliviek. Ide o jeden fantastický, krémový a lahodný zákusok na každú príležitosť.
Potrebujeme:
Piškóta:
9 vajec
9 lyžíc kryštál cukru
9 lyžíc polohrubej múky
1 lyžička kakaa
Krém:
1 vanilkový puding
4 dl mlieka
4 lyžice cukru
250 g masla
200 g práškového cukru
Slivková vrstva:
1 kg sliviek prekrojených na polovice
2 lyžice cukru
1 lyžička mletej škorice
Na posypanie:
strúhaná čokoláda
Ďalej:
maslo na vytretie
strúhanka na posypanie
Postup:
Plech na pečenie 30 x 25 cca si pokryjeme s papierom na pečenie. Potrieme ho maslom a vysypeme strúhankou. Poukladáme na dno slivky tak, aby prerezaná časť bola smerom nahor. Slivky posypeme cukrom, zmiešaným so škoricou.
Pripravíme si piškótové cesto. Najskôr si vyšľaháme žĺtka s polovicou cukru do peny. Zvlášť si vyšľaháme bielka s druhou polovicou cukru do snehu. K žĺtkam najskôr primiešame múku a potom bielkový sneh zľahka. 2/3 cesta rozotrieme na slivky , do ostatného cesta primiešame kakao. Kakové cesto sem tam povhadzujeme na bledé cesto a vidličkou ho porozotierame aby nám vznikol mramor.
Koláčik pečieme v predhriatj rúre na 180°C asi 25 minút. Potom ho z rúry vyberieme a preklopíme buď na tácku alebo inú plechu a opatrne stiahneme papier ktorý bol naspodu plechu. Takto necháme poriadne vychladnúť.
Pripravíme krém: Do mlieka rozrobíme vanilkový puding a cukor a dáme na slabý plameň pomaly za stáleho miešania variť kým krém nezhustne. Takto uvarený krém necháme vychladnúť.
Mäkké maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do nadýchanej peny a potom po lyžiciach primiešavame vychladnutý puding a ušľaháme krém. Krémom zatrieme vrch koláčika. Takto dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny zatuhnúť . Potom zákusok posypeme nastrúhanou čokoládou a nakrájame na porcie.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: https://receptletoltes.hu