Tento koláč sa u nás vždy robil na letonom jarmoku, ide o tradičný recept.
Koláč je krehký, veľmi jemný a naozaj vynikajúci, stačí ochutnať a okamžite vás dostane!
Potrebujeme:
Cesto:
2 poháre pšeničnej múky hladkej
1 čajová lyžička prášku do pečiva
250 g masla
6 polievkových lyžíc práškového cukru
1 lyžica vanilkového cukru
4 žĺtky
+ 450 g sliviek
Pena:
4 bielky
štipka soli
2 lyžičky zemiakového škrobu
1 pohár cukru (môže byť aj menej)
Postup:
Múku zmiešajte s cukrom.
Ja zvyknem múku aj preosiať.
Pridajte prášok do pečiva a studené maslo nakrájané na kúsky.
Pridajte aj žĺtky, múku a vypracujte cesto – podľa potreby pridajte viac múky.
Z cesta vytvarujte guľu, zabaľte do fólie a vložte ju do chladničky, kým pripravíte ďalšie prísady.
Teraz si nachystáme slivky a bielkovú penu.
Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame.
Na penu vyšľahajte bielky so štipkou soli.
Pridajte cukor za stáleho miešania.
Šľaháme kým sa cukor úplne rozpustí.
Potom pridajte zemiakový škrob a premiešajte.
Polovica cesta sa navrství na plech vystlaný papierom na pečenie.
Cesto popicháme vidličkou.
Na cesto uložíme slivky a bielkovú penu.
Nakoniec na vrch nastrúhame zvyšok cesta.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 35 minút.
Ak chcete, po upečení môžete ešte posypať práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)