Slivkový koláč z jarmoku, jemný ako pena: Žiadny tvaroh ani smotana a pritom úžasne krémový!

Tento koláč sa u nás vždy robil na letonom jarmoku, ide o tradičný recept. Koláč je krehký, veľmi jemný a naozaj vynikajúci, stačí ochutnať a okamžite vás dostane!

Potrebujeme:

Cesto:

2 poháre pšeničnej múky hladkej

1 čajová lyžička prášku do pečiva

250 g masla

6 polievkových lyžíc práškového cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 lyžica vanilkového cukru

4 žĺtky

+ 450 g sliviek – umyté, odkôstkované, nakrájané na štvrtinky

Pena:

4 bielky

štipka soli

2 lyžičky zemiakového škrobu

1 pohár cukru (môže byť aj menej)

Postup:

Múku zmiešajte s cukrom, práškom do pečiva a studeným maslom nakrájaným na kúsky. Pridajte aj žĺtky, múku a vypracujte cesto – podľa potreby pridajte viac múky.

Z cesta vytvarujte guľu, zabaľte do fólie a vložte ju do chladničky, kým pripravíte ďalšie prísady. Slivky a bielkovú penu.

Na penu vyšľahajte bielky so štipkou soli na tuhú penu, pridajte cukor za stáleho miešania a keď sa cukor úplne rozpustí, pridajte zemiakový škrob a premiešajte.

Polovica cesta sa navrství na plech vystlaný papierom na pečenie, cesto popicháme vidličkou. Na cesto uložíme slivky a bielkovú penu. Nakoniec na vrch nastrúhame zvyšok cesta.

Pečieme pri teplote 180 stupňov 35 minút.

zdroj: blogzapetytem.pl