Tento koláč sa u nás vždy robil na letonom jarmoku, ide o tradičný recept. Koláč je krehký, veľmi jemný a naozaj vynikajúci, stačí ochutnať a okamžite vás dostane!
Potrebujeme:
Cesto:
2 poháre pšeničnej múky hladkej
1 čajová lyžička prášku do pečiva
250 g masla
6 polievkových lyžíc práškového cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžica vanilkového cukru
4 žĺtky
+ 450 g sliviek – umyté, odkôstkované, nakrájané na štvrtinky
Pena:
4 bielky
štipka soli
2 lyžičky zemiakového škrobu
1 pohár cukru (môže byť aj menej)
Postup:
Múku zmiešajte s cukrom, práškom do pečiva a studeným maslom nakrájaným na kúsky. Pridajte aj žĺtky, múku a vypracujte cesto – podľa potreby pridajte viac múky.
Z cesta vytvarujte guľu, zabaľte do fólie a vložte ju do chladničky, kým pripravíte ďalšie prísady. Slivky a bielkovú penu.
Na penu vyšľahajte bielky so štipkou soli na tuhú penu, pridajte cukor za stáleho miešania a keď sa cukor úplne rozpustí, pridajte zemiakový škrob a premiešajte.
Polovica cesta sa navrství na plech vystlaný papierom na pečenie, cesto popicháme vidličkou. Na cesto uložíme slivky a bielkovú penu. Nakoniec na vrch nastrúhame zvyšok cesta.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 35 minút.
zdroj: blogzapetytem.pl