plny-hrniec_transparent_negativ.png

Slivkový koláč z jarmoku, jemný ako pena: Žiadny tvaroh ani smotana a pritom úžasne krémový!

Tento koláč sa u nás vždy robil na letonom jarmoku, ide o tradičný recept.

 

 

Koláč je krehký, veľmi jemný a naozaj vynikajúci, stačí ochutnať a okamžite vás dostane!

Potrebujeme:

Cesto:

2 poháre pšeničnej múky hladkej

1 čajová lyžička prášku do pečiva

250 g masla

6 polievkových lyžíc práškového cukru

1 lyžica vanilkového cukru

4 žĺtky

+ 450 g sliviek

Pena:

 

 

4 bielky

štipka soli

2 lyžičky zemiakového škrobu

1 pohár cukru (môže byť aj menej)

Postup:

Múku zmiešajte s cukrom.

 

 

Ja zvyknem múku aj preosiať.

Pridajte prášok do pečiva a studené maslo nakrájané na kúsky.

 

 

Pridajte aj žĺtky, múku a vypracujte cesto – podľa potreby pridajte viac múky.

Z cesta vytvarujte guľu, zabaľte do fólie a vložte ju do chladničky, kým pripravíte ďalšie prísady.

Teraz si nachystáme slivky a bielkovú penu.

 

 

Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame.

Na penu vyšľahajte bielky so štipkou soli.

Pridajte cukor za stáleho miešania.

 

 

Šľaháme kým sa cukor úplne rozpustí.

Potom pridajte zemiakový škrob a premiešajte.

 

 

Polovica cesta sa navrství na plech vystlaný papierom na pečenie.

Cesto popicháme vidličkou.

Na cesto uložíme slivky a bielkovú penu.

 

 

Nakoniec na vrch nastrúhame zvyšok cesta.

Pečieme pri teplote 180 stupňov 35 minút.

 

 

Ak chcete, po upečení môžete ešte posypať práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes