plny-hrniec_transparent_negativ.png

Slivkový koláčik s tvarohom a posýpkou: Krehké a ultra tenké cesto!

Vynikajúci recept z letného ovocia, tvarohu a tenkého cesta.

 

 

Je jednoduchý na prápravu a výsledok vás zaručene poteší.

 

 

Ak vám práve teraz dozrievajú v záhrade slivky, určite ho skúste.

Potrebujeme:

Cesto:

1/2 kocka droždie čerstvé

1 dl olej

2 dl mlieko

1 PL cukor kryštálový + do kvásku 1 ČL

300 g hladká múka

1 štipka soľ

Ďalej:

 

 

800 g slivky

120 g hrudkovitý plnotučný tvaroh

1 ks vajce (malé)

1/2 balíček vanilkový cukor

Posýpka:

 

 

maslo

hrubá múka

cukor kryštálový

Postup:

V troche vlažného mlieka rozdrvíme droždie a pridáme čajovú lyžičku cukru.

Na teplom mieste necháme napučať približne 10 minút.

 

 

Do misy preosejeme hladkú múku.

Pridáme lyžicu kryštálového cukru, štipku soli a kvások.

 

 

Začneme miešať.

Postupne pridávame zvyšné mlieko a olej.

Miesime na vláčne, nelepivé cesto.

 

 

Zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť 45-50 minút.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme tenké cesto na veľkosť plechu.

Plech (30×40) vymastíme maslom a vysypeme múkou.

 

 

Preložíme naň vyvaľkané cesto.

Slivky umyjeme a prepolíme.

Vyberieme kôstku a nakrájame na mesiačiky.

 

 

Hrudkovitý tvaroh dáme do misky, pridáme vanilkový cukor a malé vajíčko.

Na cesto rovnomerne rozložíme nakrájané slivky.

Môžeme ich ukladať vedľa seba, koláč sa potom lepšie krája.

 

 

V druhom kroku pridáme tvaroh.

Na záver vrch posypeme posýpkou.

Posýpka:

do misky dáme maslo(50g), kryštálový cukor (70g) a hrubú múku (70g).

 

 

Prstami drobíme, aby nám vznikli malé hrudky.

Slivkový koláč s tvarohom a posýpkou, krehké a ultra tenké cesto

Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na 15-20 minút.

 

 

Treba sledovať, aby neprihorel a cesto zostalo krásne mäkké a krehké.

Necháme mierne vychladnúť.

A môžeme posypať práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes