Babkine PRESLÁVENÉ slivkové rožky: Masť spôsobí, že cesto ostane chrumkavé a zároveň nadýchané CELÉ DNI!

Masť je jednou z tajných ingrediencií starých receptov tradovaných od starej mamy, vďaka čomu má cesto dokonale nadýchanú textúru.

Tento recept na slivkové rožky je výborný v tom, že zostanú chrumkavé celé dni.

Je možné urobiť ich s akoukoľvek plnkou.

 

 

...

Výborný recept sme našli na stránke soboros.

Potrebujeme:

Cesto:

Kvások:

2 dl vlažného mlieka

1 ČL cukru

1 balíček instantného droždia

1 polievková lyžica hladkej múky

Ďalej:

60 dkg hladkej múky

1 štipka soli

10 dkg masla

20 dkg masti

2 ks žĺtok

kyslá smotana (voliteľné ) podľa potreby

1 pohár  slivkového lekváru

slivky (voliteľné), podľa chuti

Poleva:

1 ks žĺtok

3 lyžice mlieka

1 bal. vanilkového cukru

Postup:

 

 

Do vlažného mlieka vmiešame cukor a droždie, potom prisypeme 1 polievkovú lyžicu múky.

Odložíme bokom, kým kvások nevykysne.

Múku preosejeme do misky, vmiešame soľ.

Potom rozdrobíme maslo a pridáme masť.

 

 

V strede múky urobíme jamku, pridajte žĺtky a kvások.

Vypracujte elastické cesto.

V prípade potreby môžeme do cesta pridať 1-2 lyžice kyslej smotany.

 

 

Vymiesené cesto prikryjeme kuchynskou utierkou.

Necháme kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.

 

 

Vykysnuté cesto prikryjeme na pomúčenej doske.

Rozdelíme na dva bochníky.

Najprv rozvaľkáme jeden z bochníkov do kruhového tvaru.

 

 

Nakrájame ho na trojuholníčky.

Plátky natrieme lekvárom, kto má rád, môže pridať aj 1 slivku.

Plátky zvinieme a vytvarujeme z nich rožky.

 

 

Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Zmiešajte vaječný žĺtok a mlieko.

Potom potrite koláče zmesou.

 

 

Rožky vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov, pečieme 15-20 minút do zlatista.

Hotové rožky ešte teplé obalíme vo vanilkovom cukre.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels