Vynikajúce trvanlivé pečivo z rýchleho cesta bez vajec.
Ide o výborné pečivo ku káve alebo čaju.
Tieto slimáky nekysnú a môžete ich pripraviť aj s makovou či orechovou plnkou.
Potrebujeme:
300 gramov hl. múky;
120 gramov kefíru;
100 gramov masla;
90 – 100 gramov kr. cukru;
0,5 lyžičky sóda bikarbóna;
0,5 lyžičky soli;
Na náplň:
30 – 50 gramov kr. cukru na plnenie;
1 polievková lyžica škorica;
30 až 50 gramov roztopeného masla.
Voliteľné:
Mak
Orechy
Postup:
Múku spojíme s nakrájaným maslom a vypracujeme drobivú zmes.
Kefír zmiešame so sódou, cukrom a soľou.
Obe hmoty premiešame.
Vypracujeme jednotné cesto.
Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme.
Na cesto natrieme maslo.
Následne ho posypeme zmesou cukru a škorice.
Môžete zvoliť aj orechovú, lekvárovú alebo tvarohovú náplň.
Teraz máte dve možnosti, ako získať slimáky.
Pracnejšia je, že cesto nakrájate na pásiky a každý stočíte.
Jednoducšia je, že cesto zrolujete a nakrájate na pásiky.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 20-25 stupňov.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)