plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tieto pudingové slimáky sú tak fantastické, že si ich u mňa objednáva celá rodina: Nebesky chutné a jemné pečivo!

Vynikajúci tip na voňavé domáce pečivo ku kávičke.

Robím ako slimáky alebo ako rolku v celku. výborné cesto, ktoré odporúčam každému.

 

Potrebujeme:

500 gramov hladká múka extra špeciál

300 millilitrov mlieko

2 kusy žĺtky

70 gramov maslo

70 gramov práškový cukor

42 gramov čerstvé droždie

štipka soľ

Náplň:

 

 

(môžete požiť len tvaroh a hrozienka, ja mám radšej pudingovú náplň)

keď robím ako závin, potieram len maslom a posypem hrozienkami a kandizovaným ovocím

Pudingová náplň:

350 millilitrov mlieko

 

 

3 polievkové lyžice kryštálový cukor

1 kus vanilkový puding v prášku

1 kus vanilkový cukor

250 gramov jemný tvaroh bez hrudiek

hrozienka

1 kus vajce (na potretie)

trocha mlieko

Postup:

Cesto:

 

V nádobe si pripravíme kvások z polovice vlažného mlieka, trochu cukru, múky a rozdrobeného droždia.

Premiešame a necháme postáť asi 10 minút.

Do misy preosejeme múku a práškový cukor.

 

 

Pridáme štipku soli, žĺtky, zmäknuté maslo, kvások a zvyšné vlažné mlieko (ak je cesto husté, kľudne pridajte mlieko).

Vypracujeme vláčne cesto, ktoré prikryjeme.

Necháme vykysnúť na teplom mieste, kým zdvojnásobí objem.

 

 

Náplň: z mlieka, cukru, vanilkového cukru a vanilkového pudingu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.

Po vychladnutí zamiešame tvaroh pomocou ručného mixéra na najnižšom stupni.

Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm, potrieme náplňou, posypeme hrozienkami a zrolujeme.

 

 

Upravíme, aby mal valec rovnakú hrúbku.

Pokrájame na kolieska hrubé 2 cm.

Uložíme na plech s papierom na pečenie, s odstupom, lebo zväčšia svoj objem, potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom.

 

 

Mne vyšlo 24 kusov. Cesto sa môže rozdeliť na polovicu, slimáky budú menšie a bude ich viac.

Necháme podkysnúť a upečieme.

Teplota 180°C 20-30 minút, podľa potreby.

 

 

Údaje sú orientačné.

Po upečení posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes