Vynikajúci recept na orechové slimáky, ktoré sú nesmierne jemné, mäkučké a chutné. Podľa prehľadného video-návodu z youtube ho zvládne skutočne každý.
Potrebujeme:
asi 800 gr. hladká múka (podľa potreby)
40 g čerstvého droždia (alebo 10 g suchého droždia)
300 ml. horúce mlieko
200 gr. maslo alebo margarín
4 lyžičky cukru
pol lyžičky soli
3 žĺtky
Náplň:
3 bielka
200 gr. mleté vlašské orechy
4 lyžice kr. cukru
Na polevu:
300 ml. voda alebo mlieko
2 plátky citrónu
50 gr. kr. cukor
Na posypanie:
práškový cukor
Postup:
Do horúceho mlieka dáme rozpustiť maslo. V inej miske zmiešame rozdrobené droždie, žĺtky, cukor, pridáme mlieko s rozpusteným maslo.
Dôkladne premiešame.
Postupne pridávame múku a soľ.
Vypracujeme cesto, prikryjeme a necháme ho stáť desať minút.
Zatiaľ si pripravíme náplň:
Bielky vyšľaháme s cukrom na sneh .
Následne zmiešame s vlašskými orechmi.
Ideme plniť:
Cesto vyvaľkáme, natrieme plnkou a zabalíme. Vždy zrolujeme časť cesta, oddelíme a takto pokračujeme – získame takto tri rolky (pozri video).
Každú rolku nakrájame na slimáky a poukladáme ich na pekáč.
Plech na pečenie vymastíme alebo dáme papier na pečenie.
Pečieme asi 25-30 minút.
Ešte horúce slimáky zalejeme horúcou polevou.
Cukor necháme rozpustiť vo vode, pridáme plátky citrónu a povaríme 3 – 4 minúty.
Nakoniec posypeme práškovým cukrom a podávame.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)