Máte radi regionálne chute?
Oplatí sa ich preskúmať, pretože ide o zaujímavé a chutné kulinárske dobrodružstvo.
Odporúčame recept na tieto sliezske zemiaky.
Recept zdieľal portál smakosze a každý, kto ho vyskúšal, ich vychvaľoval.
Zemiaky sú dôležitým prvkom slovenskej kuchyne.
Je to univerzálny pokrm, z ktorého pripravíte jedlá na rôzne spôsoby alebo ich jednoducho použijete ako chutné prílohy.
Za vyskúšanie však stojí aj úplne nová príchuť so zemiakmi v hlavnej úlohe.
Ide o tradičné sliezske jedlo, zemiaky so slaninou.
Táto večera zaženie hlad každého hladoša.
Toto jedlo je sýte a chutí výborne.
Potrebujeme:
2 cibule
1 ½ kg zemiakov
20 dkg slaniny
soľ
čierne mleté korenie
majoránku
Postup:
Slaninu nakrájajte na stredne veľké kocky a pridajte ju do panvice.
Keď je opečená, pridajte na kocky nakrájanú cibuľu.
Všetko smažte do zlatista.
Zemiaky nastrúhame a scedíme.
K nastrúhaným zemiakom pridáme polovicu opečenej slaniny a cibuľu.
Zmes okoreníme a dôkladne premiešame.
Do ohňovzdornej misy vložíme zvyšok slaniny a cibule z panvice.
Pridáme aj zemiakovú hmotu.
Na vrch misky pridáme cibuľu a slaninu.
Rúru nastavíme na 180 stupňov a jedlo pečieme 60 minút.
Po vybratí môžeme ihneď podávať.
Toto jedlo sa hodí na obed, aj na večeru, je sýte, chutné a jednoduché na prípravu.
Toto zemiakové jedlo sa stane u vás doma hitom.
BONUS – sedliacke zemiaky so slaninkou
Výborný recept na mladé zemiačky, ktoré netreba šúpať a sú absolútnou delikatesou!
Potrebujeme:
2 kg mladých zemiakov
400 g slaniny
1 hlavičku cesnaku
40 ml slnečnicového oleja
1 ČL soli
1/2 ČL čierneho korenia
štipku červenej papriky
30 kôpru
20 g petržlenovej vňate
Postup:
Zemiaky si umyjeme a nešúpeme ich.
Vložíme ich do hrnca s vodou a varíme asi 15 – 20 minút.
Potom vodu zlejeme a každý zemiak popicháme vidličkou, aby sa lepšie upiekli.
Slnečnicový olej si nalejeme do misky, zmiešame ho s koreninami, soľou a prelisovaným cesnakom.
Zemiaky si v mise zmiešame s takto dochuteným olejom a rozložíme ich na plech pokrytý papierom na pečenie.
Slaninku si nakrájame na menšie kúsky a navrstvíme ju na zemiaky.
Pečieme v predhriatej rúre pri 200 °C.
Hotové zemiaky posypeme nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou.
Prajeme dobrú chuť!