Výborný krémeš, ktorý poznám pod názvom Kyjevský krémeš. Je luxusný, lahodný a s orechmi absolútne neprekonateľný.
Potrebujeme:
450 g hladkej múky
20 g práškového cukru
250 g masla nakrájaného na kúsky
1 bal. prášku do pečiva
4 žĺtky
Niekoľko lyžíc kyslej smotany – podľa konzistencie cesta (asi 2-3 lyžice)
Na krémovú náplň:
4 lyžice polohrubej múky
400 ml mlieka
1 žĺtok
250 g masla
250 g práškového cukru
Na potretie cesta:
4 bielky
Marhuľový džem
250 g nasekaných orechov alebo namletých orechov
Postup:
Múku zmiešame s práškom do pečiva, cukrom a vychladeným posekaným maslom. Rýchlo vypracujeme drobivú hmotu, do ktorej vmiešame žĺtky a kyslú smotanu, ktorú vmiešame do cesta tak, aby bol výsledok pružný a dobre tvarovateľný.
Cesto rozdelíme na 3 alebo 4 rovnaké kusy a každý rozvaľkáme (pod papierom na pečenie) na čo najtenší pláty. Každý plát pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Ak použijeme 3 pláty cesta, zákusok bude nižší.
Bielky ušľaháme so snehom a nakoniec primiešame do snehu aj džem. Nanesieme na každý plát cesta, posypeme orechmi a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Každý plát pečieme 12-13 minút, tak aby nebol príliš vysušený, je dobré cesto sledovať.
Prirpavíme si krém. V mlieku rozmiešame múku aj žĺtok a preložíme na plameň. Varíme, kým nám nevznikne hustý puding. Necháme vychladnúť a následne doň po lyžičkách vmiešame zmäknuté maslo ušľahané s cukrom.
Teraz ideme krémeš skladať. Na prvý plát cesta navrstvíme 1/3 krému, prikryjeme druhou časťou cesta, ďalšou časťou krému, tretím plátom, krémom a nakoniec štvrtým plátom cesta. Vložíme do chladničky na celú noc, cesto krásne zmäkne a bude vláčne.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)