Slávny 100-ročný recept na turecký chlieb: Pripravený bez miesenia, hotový za 5 minút!

Pripravte si doma fantastický turecký chlieb, ktorý si zamiluje celá rodina.

Stačí vám len pár ingrediencií, trochu času a výnimočný chlebík je na svete!

 

Nenáročný recept z youtube kanála Przepisy od Olgi na jemný turecký chlieb.

Potrebujeme:

200 ml teplej vody

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

7 g sušeného droždia

120 g hladkej múky

200 ml teplej vody

360 g hladkej múky

1 ČL soli

Na potretie:

1,5 PL hladkej múky

20 ml studenej vody

50 ml prevarenej vody

žĺtok

Na posyp:

sezamové semienka

Postup:

Do väčšej misky pridáme teplú vodu, droždie a dobre premiešame.

Potom preosejeme múku a zamiešame.

 

 

Misku prekryjeme potravinovou fóliou, utierkou.

Necháme 20 minút kysnúť.

Cesto odkryjeme, pridáme teplú vodu.

Dobre premiešame.

 

 

Do zmesi preosejeme múku, pridáme soľ.

Opäť dôkladne zamiešame, kým nezostanú žiadne hrudky.

Misku prekryjeme fóliou, utierkou.

Necháme 20 minút odpočívať.

 

 

Stôl posypeme múkou, vyložíme cesto.

Posypeme ho múkou.

Cesto preložíme pozdĺž okraja smerom do stredu (viď video).

 

 

Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti.

Roztlačíme ho rukami.

Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Plech prekryjeme utierkou a cesto necháme 20 minút odpočívať.

Do malej misky pridáme múku, studenú vodu a vidličkou rozmiešame.

 

 

Potom pridáme prevarenú vodu, žĺtok a vidličkou rozšľaháme.

Cesto odkryjeme a potrieme hotovou zmesou.

 

 

Končekmi prstov vytvoríme na chlebe mriežku (viď video).

Posypeme sezamovými semienkami.

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 35 minút pri teplote 180°C.

 

 

Do zlatista upečený chlebík môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod nájdete tu:

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn