Jemnučký a voňavý domáci zemiakový chlieb, aký ste ešte nejedli.
Ak vyskúšate tento, v obchode už nikdy nebudete kupovať.
Nenáročný recept z youtube kanála Einfache Rezepte na jemný domáci zemiakový chlieb.
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
40 g čerstvého droždia
400 ml vody
3 zemiaky (skôr menšie)
3 ČL soli
1 ČL rasce
Postup:
Na začiatku uvaríme neošúpané zemiaky do mäkka.
Do nádoby od mixéra nadrobíme droždie, pridáme vlažnú vodu, múku a metličkou premiešame.
Nádobu prekryjeme fóliou.
A necháme kysnúť 10-15 minút.
Uvarené zemiaky ošúpeme a pretlačíme do čistej misy.
Z nádoby s cestom odstránime fóliu.
Pridáme múku, soľ, rascu, zemiaky a mixérom vymiesime lepkavé cesto.
Cesto v nádobe prekryjeme fóliou a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste.
Nakysnuté cesto preložíme na pomúčený stôl.
Cesto posypme múkou a rukami vymiesime do tvaru bochníka.
Veľkú panvicu vystelieme papierom na pečenie a vložíme do nej cesto.
Cesto posypeme múkou.
Prekryjeme utierkou a necháme 30 minút oddychovať.
V nakysnutom ceste urobíme v strede nožom zárezy v tvare kríža.
Prvých 15 minút pečieme chlieb pri teplote 250°C, potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ďalších 55 minút.
Po upečení vyberieme chlieb z formy, odstránime papier a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: