Slávnostná roláda z mletého mäsa

Vynikajúca ako studené pohostenie pre vašich hostí, alebo teplá večera či obed. Roládu môžete podávať s pečivom, alebo so zemiakmi. Náplň môžete obmieňať podľa vašej chuti.

Vynikajúca ako studené pohostenie pre vašich hostí, alebo teplá večera či obed. Roládu môžete podávať s pečivom alebo s varenými alebo pečenými zemiakmi. Náplň môžete obmieňať podľa vašej chuti.

Potrebujeme:

800 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie, alebo zmes oboch)

2 vajcia

2-3 lyžice strúhanky

100 g strúhaného syra

1 cibuľu nakrájanú nadrobno

...

2-3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno

Soľ a korenie podľa chuti

Placky, ktorými budeme plniť roládu:

4-5 vajec

3 lyžice hladkej múky

Soľ a korenie podľa chuti

Ďalej budeme potrebovať:

Plátky šunky

Plátky syra

Sterilizované uhorky

Postup:

Mleté mäso zmiešame s 2 vajíčkami, syrom, osolíme, okoreníme, pridáme cibuľu, cesnak a strúhanku. Necháme chvíľu marinovať. Medzitým si pripravíme vaječné placky. Zmiešame vajcia s múkou, osolíme a okoreníme. Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, tak, aby malo hrúbku ako bežné palacinky (cca 2 mm). Pečieme pri teplote 220 stupňov 10 minút.

Rúru nastavíme na Na pracovnú dosku rozložíme kus alobalu. Rozložíme tak, aby nám vznikol tvar plátu s rovnomernou hrúbkou.

Na plát cesta uložíme vaječnú placku, rozložíme tenké plátky syra a šunky. Do stredu uložíme kúsky scedených nakladaných uhoriek.

Roládu opatrne zavinieme a zavinieme do fólie. Preložíme na plech a podlejme vodou (200-300 ml). Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 60 minút. Potom roládu otvoríme, prelejeme výpekom a pečieme, kým nie je na povrchu zlatistá.

Náš tip: keď roládu otvoríte po 60 minútach pečenia, môžete ju potrieš paradajkovou omáčkou, kečupom alebo kyslou smotanou, bude mať ešte lepšiu chuť!