plny-hrniec_transparent_negativ.png

Prečo som nevedel túto jednoduchú metódu už skôr? Rýchly a chutný recept na slaný koláč!

Pripravte si doma legendárny turecký slaný koláč.

Recept som získal do môjho známeho a keď som ho skúšal prvýkrát, tak som doslova padol na zadok, keďže ma chuťovo príjemne šokoval.

 

 

Fantastický recept z youtube kanála Halime’nin mutfağı na výnimočný slaný koláč.

Potrebujeme:

Na cesto:

10 g instantného droždia

1 PL kryštálového cukru

400 ml vody

200 ml mlieka

1 vajce

1 ČL soli

50 ml rastlinného oleja

840 g hladkej múky

Na plnku:

 

 

50 ml rastlinného oleja

1 cibuľu

1,5 PL paradajkovej pasty

1 ČL mletej papriky

1/2 ČL mletého čierneho korenia

1/2 ČL mletej rasce

1 ČL soli

5 stredných zemiakov

Na potretie:

150 g masla

50 ml rastlinného oleja

1 vajce

1 ČL mlieka

Postup:

Do veľkej misy pridáme droždie, cukor, teplú vodu, teplé mlieko a metličkou miešame, kým sa droždie a cukor nerozpustí.

Potom pridáme vajce, soľ, olej a metličkou vymiešame.

 

 

Do zmesi pridáme múku a špachtľou premiešame.

Potom miesime rukami 5-6 minút, kým nevznikne vláčne cesto, ktoré sa nelepí na ruky.

 

 

Cesto v mise prekryjeme a necháme 30 minút kysnúť.

Do panvice na sporáku pridáme olej, na jemno nakrájanú cibuľu a smažíme ju pár minút.

 

 

Potom pridáme paradajkovú pastu, vymiešame, pridáme mletú papriku, korenie, rascu, soľ a dobre premiešame.

Nakoniec pridáme uvarené pretlačené zemiaky, zamiešame a necháme 1-2 minúty variť.

 

 

Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a preložíme ho na pomúčený stôl.

Cesto posypeme múkou a rukami ho rozvaľkáme.

 

 

Z cesta odkrojíme cca tretinu a zvyšné cesto prekrojíme na 6 častí, ktoré vytvarujeme do guliek.

Tanier potrieme roztopeným maslo s olejom a položíme naň cesto, ktoré pokvapkáme maslom a roztiahneme rukami do tvaru placky.

 

 

Takto poukladáme na seba všetkých 6 častí cesta.

Stôl potrieme olejom, zvyšnú najväčšiu časť cesta zľahka roztiahneme, naolejujeme, prekryjeme fóliou a necháme 5 minút odpočívať.

 

 

Potom cesto potrieme olejom, na naolejovanom stole ho roztiahneme do tvaru veľkého kruhu a opäť potrieme maslovou zmesou.

Ďalej postupne na neho naukladáme 2 cestové placky a každú potierame olejom.

 

 

Nanesieme plnku a rozotrieme ju po celej ploche.

Preložíme ďalším cestom, potrieme olejom, plnkou a tento proces zopakujeme na ďalšie časti cesta.

 

 

Nakoniec všetko cesto potrieme olejom, spodnú najväčšiu časť rozdelíme na 6 častí, preložíme smerom dovnútra a naolejujeme.

Cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne ho zatlačíme a rozložíme po celej ploche.

 

 

Vrch potrieme vajcom zmiešaným s mliekom a cesto nakrájame.

Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 190°C do hneda.

 

 

Po upečení prekryjeme koláč utierkou, necháme 10 minút odpočívať a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes