Zabudnite na jednodohubky či obložené chlebíky: Tieto slaninové mini žemličky budú hviezdou každej oslavy či pohostenia!

Pripravené raz dva a navyše chutia tak vynikajúco, že žiadne studené jednohubky sa im zďaleka nevyrovnajú. Môžete ich pripraviť tiež na štýl pizze alebo pokojne aj na sladko. Sú vynikajúce vo všetkých prevedeniach!

Pripravené raz dva a navyše chutia tak vynikajúco, že žiadne studené jednohubky sa im zďaleka nevyrovnajú. Môžete ich pripraviť tiež na štýl pizze alebo pokojne aj na sladko. Sú vynikajúce vo všetkých prevedeniach!

Postup:

300 g hladkej múky

1 vajce

½ bal. instatného droždia

1 lyžičku cukru

30 g rozpusteného masla

...

150 ml vlažného mlieka

N vrch:

150 g strúhaného syra

100 g slaniny nakrájanej na plátky

3-4 ks zelenej cibuľky

Štipku soli

Na potretie:

1 žĺtok

Postup:

V miske zmiešame suché prísady. Rozpustené maslo zmiešame s mliekom, pridáme do suchých prísad a premiešame. Pridáme aj vajce a uhnetieme hladké cesto (podľa konzistencie môžeme pridať viac múky). Cesto prikryjeme fóliou a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste. (Prípadne môžeme kysnutie cesta urýchliť v rúre nastavenej na 50 stupňov).

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 častí. Každú časť rozdelíme na tri diely a tie vyformujeme na dlhšie prúžky. Potom z troch prúžkov upletieme pletenku. Takto pokračujeme s každým kúskom cesta.

Pletenky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme stáť 15 minút. Žemle potrieme žĺtkom a na vrch navrstvíme slaninu, syr a zelenú cibuľku.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 20 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika