plny-hrniec_transparent_negativ.png

Marinovaná slanina v pohári pripravená za 5 minút + varenie: Ideálne občerstvenie na každú príležitosť!

Mastná slanina je pre niekoho pochúťka, ktorej nikdy neodolá, iní sa jej stránia najmä preto, že sa im akosi nehodí do vzorca zdravého stravovania. To je však chyba, pretože slanina obsahuje veľko množstvo vitamínov a prospešných látok. Jej konzumácia v miere vám len a len prospeje. Okrem toho má podľa však podľa Lana ilanavi aj iné fantastické vlastnosti, ktoré sa ale nespájajú s jej konzumáciou. Dokáže totiž pomôcť pri bolesti zubov či angíne.

Čo obsahuje?

Surová slanina obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. V tomto mäsovom výrobku sa nachádza vitamín B1 (tiamín, aneurín), vitamín B2 (riboflavín), vitamín B6 (pyridoxín), vitamín E a tiež minerály – vápnik, železo, fosfor a pod. Spoločnou kombináciou dokazujú tieto zložky divy! Taktiež sa v nej skrývajú polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré telo nedokáže samé vyprodukovať a bez ktorých organizmus nefunguje správne. Ďalšou zaujímavou látkou je kyselina arachidonová, ktorá čiastočne rozloží cholesterol, ktorý konzumujeme s jedlom. Nechýba ani kyselina hyalurónová, ktorá pôsobí proti starnutiu pleti.

Ak patríte k ľuďom, pre ktorých je najlepším „dezertom“ slaninka, mali by ste rozhodne vyskúšať túto delikátnu slaninu v slanom náleve!

Slanina z pohára

Potrebujeme:

4 kg surovej bravčovej slaniny s kožou

2 l vody

400 g soli

cesnak

Čierne korenie

Bobkový list

Petržlenová vňať

Postup:

Ako prvé si nakrájame slaninu a petržlen a natlačíme do zaváraninových pohárov. Pridáme strúčiky cesnaku.

Do každého pohára vložíme bobkový list a dve guľôčky čierneho korenia.

Do hrnca si nalejeme vodu, nasypeme soľ a necháme zovrieť. Horúci nálev nalejeme do každého pohára so slaninou a prikryjeme viečkom (neuzavrieme napevno). Poháre vložíme do veľkého hrnca a zalejeme do 3/4 vodou.

Zakryjeme pokrievkou a sterilizujeme pri nízkej teplote asi 2 hodiny.

Poháre po 2 hodinách vytiahneme, dôkladne uzavrieme viečka a otočíme poháre hore dnom.

Necháme pomaly chladnúť pri izbovej teplote a odložíme do chladničky, kde necháme dôkladne vychladnúť.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Najlepšie recepty na dnes