plny-hrniec_transparent_negativ.png

Cesto jemné ako pavučinka: Rýchly šľahačkový koláčik so slivkami podľa babičky Zdenky, nikto mu neodolá!

Výborný slivkový koláčik zo šľahačkového cesta jemného ako pavučinka.

 

 

Recept od babičky Zdenky.

Ak sa už teraz tešíte na úrodu domácich sliviek, uložte si tento recept.

Koláčik je naozaj jednoduchý na prípravu a veľmi, veľmi chutný.

 

 

Potrebujeme:

Na zmiešané cesto:

400 g polohrubej múky

250 ml smotany na šľahanie

2 vajcia (veľkosť M)

150 g kr. cukru

1 bal. vanilkového cukru

50 ml olej

1/2 bal. prášku do pečiva

Mlieko (ak je cesto príliš husté)

 

 

Ďalej:

Slivky prepolené

Voliteľné – drobenka:

Hladká múka

Maslo

Práškový cukor

Na posypanie:

Práškový cukor

Postup:

Všetky prísady na cesto jednoducho  zmiešame v miske:

 

 

miešame pomocou metličky, alebo pomocou ručného šľahača.

Vznikne nám hladké a jemné cesto bez hruhiek.

Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou.

 

 

Cesto jednoducho rovnomerne navrstvíme na vysypaný plech.

Teraz si pripravíme ovocie:

slivky umyjeme a rozpolíme.

 

 

Zvavíme jadierka

Na cesto uložíme polovice sliviek.

Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25-30 minút.

 

 

Ak je forma väčšia a koláčik tenší, upečie sa rýchlejšie, ak je naopak cesto vyššie, pečieme dlhšie.

Koláčik môžeme po upečení jednoducho posypať práškovým cukrom.

Prípravne môžeme dať piecť s drobenkou.

 

 

Máte radi drobenku? Skúste aj túto verziu!

Koláčik s drobenkou je ešte chutnejší, stačí ak zmiešate hladkú múku s práškovým cukrom a nastrúhaným maslom a vytvoríte drobivú zmes.

Tú nasypte na slivky a dajte koláčik piecť.

 

autor: Ľubka

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes