Výborný slivkový koláčik zo šľahačkového cesta jemného ako pavučinka.
Recept od babičky Zdenky.
Ak sa už teraz tešíte na úrodu domácich sliviek, uložte si tento recept.
Koláčik je naozaj jednoduchý na prípravu a veľmi, veľmi chutný.
Potrebujeme:
Na zmiešané cesto:
400 g polohrubej múky
250 ml smotany na šľahanie
2 vajcia (veľkosť M)
150 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
50 ml olej
1/2 bal. prášku do pečiva
Mlieko (ak je cesto príliš husté)
Ďalej:
Slivky prepolené
Voliteľné – drobenka:
Hladká múka
Maslo
Práškový cukor
Na posypanie:
Práškový cukor
Postup:
Všetky prísady na cesto jednoducho zmiešame v miske:
miešame pomocou metličky, alebo pomocou ručného šľahača.
Vznikne nám hladké a jemné cesto bez hruhiek.
Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Cesto jednoducho rovnomerne navrstvíme na vysypaný plech.
Teraz si pripravíme ovocie:
slivky umyjeme a rozpolíme.
Zvavíme jadierka
Na cesto uložíme polovice sliviek.
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25-30 minút.
Ak je forma väčšia a koláčik tenší, upečie sa rýchlejšie, ak je naopak cesto vyššie, pečieme dlhšie.
Koláčik môžeme po upečení jednoducho posypať práškovým cukrom.
Prípravne môžeme dať piecť s drobenkou.
Máte radi drobenku? Skúste aj túto verziu!
Koláčik s drobenkou je ešte chutnejší, stačí ak zmiešate hladkú múku s práškovým cukrom a nastrúhaným maslom a vytvoríte drobivú zmes.
Tú nasypte na slivky a dajte koláčik piecť.
autor: Ľubka